Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Magyarország kezdeményezni fogja az EU-ukrán társulási megállapodás felülvizsgálatát az ukrán oktatási törvény miatt

2017.10.09. 21:44

Az ukrán oktatási törvény alapvetően sérti meg az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodást – jelentette ki hétfőn Ungváron Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki emiatt az uniós tagországok külügyminisztereinek jövő hétfői luxembourgi tanácskozásán kezdeményezni fogja a társulási megállapodás felülvizsgálatát. A törvénnyel ebben a cikkben foglalkoztunk.

Az MTI beszámolója alapján a miniszter a kárpátaljai magyar szervezetek és a történelmi egyházak vezetőivel folytatott egyeztetése után beszélt erről. Szijjártó Péter hangsúlyozta, az új ukrán oktatási törvény rosszabb helyzetet teremt a magyarok és más kisebbségek számára, mint amilyen helyzetben a Szovjetunióban voltak az oktatás terén.

A miniszter elmondta: a kárpátaljai magyarság vezetőivel folytatott megbeszélésen arra jutottak, hogy a nemrég hatályba lépett oktatási törvény gyakorlatilag ellehetetleníti Ukrajnában a magyar iskolák működését,

elveszi a már megszerzett jogot az anyanyelven történő tanulástól 10 éves kor fölött, miáltal Ukrajna minden létező nemzetközi kötelezettségét megszegi.

"Ezt nem engedhetjük meg, a magyar kormány a legkeményebben szembe fog menni ezzel az intézkedéssel" – tette hozzá.