Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Börtönből akart terrorcselekményeket kitervelni két iszlamista Franciaországban

2017.10.10. 00:21

Vádat emelt Franciaországban egy terrorellenes bíró egy 28 éves kameruni és egy 22 éves francia férfi ellen, mert a vád szerint Párizs külvárosában található börtönükből akartak terrortámadásokat kitervelni, írja az MTI az AFP jelentése nyomán. A két vádlott terrorista csoportot akart toborozni, és főleg rendőrök és börtönőrök ellen készültek támadásokra.

Egy bírósági forrás a francia hírügynökségnek azt mondta: mindkét férfi köztörvényes bűnöző, és a börtönben radikalizálódtak; terrorista bűnszervezet létrehozásával vádolják őket.

Egyikük, a kameruni elítélt kedden szabadult volna, az őt megfigyelő fedett ügynököknek arról beszélt, hogy szabadulása után merényletet fog elkövetni, ezért a terrorellenes ügyészség hónapokkal ezelőtt vizsgálatot indított ellene, így nem engedik ki. Őt 2016 óta tartotta szemmel a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI), és kiderült, hogy a férfi kapcsolatban áll valakivel Irakban vagy Szíriában, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nézeteivel szimpatizál.

A DGSI mindkét gyanúsítottat kihallgatta. Egy réunioni francia állampolgárt pedig azzal gyanúsítanak, hogy "logisztikai segítséget" akart nyújtani a két férfinak. Ellene is eljárás folyik, és előzetes letartóztatásban van, mert korábban a közösségi médiában a terrorizmust éltető üzeneteket tett közzé.