Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Erdogán hivatalosan is semmibe veszi az amerikai nagykövetet

2017.10.10. 17:40

A török tisztviselők és hivatalos szervek a jövőben bojkottálni fogják az Egyesült Államok ankarai nagykövetét - jelentette be kedden Belgrádban Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A török államfő így reagált arra, hogy az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége bejelentette: felfüggesztik a vízumok kiadását a török állampolgárok részére az összes törökországi diplomáciai kirendeltségen. A nagykövetség indoklása szerint Washingtonnak felül kell vizsgálnia, hogy Törökország mennyire elkötelezett az amerikai diplomaták biztonsága iránt. Válaszul Törökország is felfüggesztette a vízumok kiadását amerikai állampolgárok részére.

Erdogan kedden leszögezte: Washingtonnak vissza kellene hívnia ankarai nagykövetét, ugyanis a hivatalos szervek a továbbiakban nem fogják az amerikai kormány képviselőjének tekinteni a diplomatát.

A török elnök az Egyesült Államokat tette felelőssé azért, mert megromlott a viszony Ankara és Washington között. A viszony úgy romlott meg, hogy Törökország letartóztatta az amerikai konzulátus egyik munkatársát, egy másik ellen pedig elfogatóparancsot adott ki, mert szerintük közük van a gülenista mozgalomhoz.  Egy másik feltételezés, hogy Fethullah Gülen mozgalmának köze lenne a tavalyi török puccshoz.

A kétszeres feltételezés miatt megromlott amerikai viszonnyal párhuzamosan Törökország egyre barátibb Oroszországgal.

Az oroszokhoz közelednek 

Főként a gazdaságot és az infrastruktúrát érintő török befektetésekről tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Belgrádban Aleksandar Vucic szerb államfővel.

Erdogan keddi sajtótájékoztatóján elmondta: folytatódik a Török Áramlat nevű gázvezeték építése, amelyet Oroszországgal közösen valósítanak meg. Az elnök remélte, hogy Putyinnak sem lesz kifogása az ellen, hogy a gázvezeték minél hamarabb megépüljön.  Ankara arra fog törekedni, hogy minél hamarabb biztosítani tudja a gázellátást Szerbia számára.

A török államfő hozzátette: országa hozzájárul ahhoz is, hogy minél hamarabb megépülhessen a Belgrádot Szarajevóval összekötő autópálya.

Recep Tayyip Erdogant tíz miniszter és mintegy 200 vállalkozó kísérte a szerb a fővárosba, ahol szerb-török üzleti fórumon vesznek részt. A kétnapos látogatás során 16 együttműködési megállapodást írnak alá, amelyek a kereskedelemre, a vámmentes áruszállításra, az erdészetre és vízgazdálkodásra, a közlekedésre és infrastruktúrára, az oktatásra, valamint az energiaügyre vonatkoznak, valamint szerb-török üzleti fórumot tartanak.

A törökök újra Szerbiában vannak

Aleksandar Vucic szerb elnök rámutatott, hogy az utóbbi években jelentős török befektetések történtek főleg Dél- és Délnyugat-Szerbiában, ami nagyban hozzájárult a korábban elmaradott térségek felzárkóztatásához. A tervek szerint a Belgrád-Szarajevó autópálya is hozzájárul majd a többségében muzulmán bosnyákok lakta térség fejlődéséhez.

Aleksandar Vucic leszögezte, hogy Szerbiában nincsenek Fethullah Gülen mozgalmával kapcsolatba hozható kezdeményezések, és Szerbia soha nem venne részt semmiben, ami veszélyeztetné Törökországot. A szerb elnök emlékeztette török kollégáját, hogy a tavalyi török puccskísérlet idején Belgrád az elsők között állt a hivatalos Ankara mellé, és elítélte az eseményeket.

A török elnök szerdán a többségében muzulmán bosnyákok lakta, dél-nyugat-szerbiai Szandzsákba látogat, ahol további török befektetési lehetőségekről egyeztet.

Erdogan látogatását óriási biztonsági intézkedések előzték meg, a török elnököt 50 saját testőre és 3000 szerb rendőr védi kétnapos szerbiai útja során.