Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Folytatódik a rohingják tömeges menekülése

2017.10.10. 16:03

Egyetlen nap alatt több mint 11 ezer újabb rohingja muszlim menekült érkezett Mianmarból Bangladesbe - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden, bangladesi határőrök beszámolóira hivatkozva.

A menekültek újabb tömege hétfőn lépte át a határt. Adrian Edwards, az UNHCR szóvivője genfi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szervezet ismét teljes készültségben van, hiszen 11 ezer újabb érkezővel ismét óriásit emelkedett a Bangladesbe menekült rohingják száma.

Az UNHCR együtt dolgozik a bangladesi hatóságokkal annak érdekében, hogy létrehozzanak egy tranzitközpontot, készülve arra, hogy a következő napokban menekültek további áradata várható - mondta a szóvivő.

A mianmari partoktól nem messze, a Bengáli-öbölben vasárnap történt hajóbaleset halálos áldozatainak száma időközben 26-ra emelkedett. A Mianmarból rohingja menekülőket szállító, túlzsúfolt hajón mintegy ötven ember utazott, amikor a jármű elsüllyedt. Az áldozatok többsége gyermek - közölték a bangladesi hatóságok.

Félmillió menekült

A buddhista többségű Mianmarból több mint félmillió muszlim rohingja menekült el augusztus vége óta, amikor a rohingja felkelők összehangolt támadására válaszul a mianmari hadsereg "tisztogató akcióba" kezdett Arakán államban, ahol mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mivel a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Arakánban az etnikai tisztogatás iskolapéldája zajlik.

A helyzetről részletesen is írtunk cikkünkben.Az ENSZ főtitkáraazt mondta, hogy humanitárius és emberi jogi rémálom folyik Mianmarban.

Eközben Mianmarban buddhista-muszlim vallástalálkozót szerveztek a kormánypárt közreműködésével kedden, amelyen több tízezer helyi lakos vett részt. Najpjidó tagadja felelősségét a muszlim vallású rohingja kisebbség elvándorlásában, és mindent megtesz a buddhista többségű Mianmar utóbbi időben kialakult, idegengyűlölő képének eloszlatásáért.

"Ez az ünnepség az egész világnak megmutatja, hogy országunkban minden vallás hívei barátságban élnek együtt" - magyarázta Vin Maung, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) kormánypárt képviselője.

Ez volt az első alkalom, hogy hasonló összejövetelre került sor a rohingják kivándorlásának kezdete óta.

A rohingja válság "alapjában véve nem vallási probléma, csak azért vált azzá, mert etnikai kisebbségek tagjai vesztették életüket"" - mondta a francia hírügynökség által megkérdezett Eainda Vun Tha buddhista szerzetes.