Szeptemberben élesíthetik az Orbán-kormány elleni uniós atombombát

2017.10.11. 19:37

Várhatóan jövő szeptemberben szavaz az Európai Parlament (EP) a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentésről, amely alapján kezdeményezhetik az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását - közölte az MTI-vel a képviselőtestület sajtószolgálata szerdán.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az európai uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső soron akár

az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat,

ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség. Még soha sem volt példa arra, hogy bármely tagállam ellen bármelyik uniós intézmény kezdeményezze az eljárás megindítását. 

Az EP plenáris ülése májusban utasította a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságot (LIBE) a jelentés elkészítésére, hogy aztán szavazni lehessen a javaslatról, amellyel kezdeményezhetik a hetes cikk szerinti eljárás megindítását. Az egész azért indult, mert az Európai Parlament véleménye szerint

Magyarországon súlyosan romlott a demokrácia és jogállamiság állapota.

A jelentés elkészítésével Judith Sargentini holland zöldpárti képviselőt bízták meg, ő márciusban fogja ismertetni a tervezetet a szakbizottság tagjaival, miután a LIBE meghallgatta a magyar kormány és a civil társadalom képviselőit. A meghallgatásra még idén sor fog kerülni.

A szerdai közlemény szerint a LIBE júniusban szavazhat a dokumentumról, amelyhez az EP több bizottsága is csatolni fogja a véleményét: az alkotmányügyi, valamint a kulturális és oktatási biztosan, de lehet, hogy a költségvetés-ellenőrzési szakbizottság is. A jelentés várhatóan 2018 szeptemberében kerül az Európai Parlament plenáris ülése elé szavazásra.

"Ez az első alkalom, hogy az Európai Parlament a hetes cikk aktiválásával foglalkozik, ezért mindent megteszek, hogy átlátható és alapos vizsgálódás előzze meg a következtetések levonását. A kiegyensúlyozott kép kialakítása érdekében örömmel találkozom a magyar hatóságokkal, civilekkel, tudósokkal és másokkal is" - mondta Sargentini.

A javaslat elfogadásához a leadott szavazatok több mint kétharmadára és az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség az EP-ben. Ezután a miniszteri tanács négyötödös többséggel dönthet arról, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

Ahogyan azt korábban is írtuk, kicsi az esélye annak, hogy az eljárás odáig jut, hogy tényleges szankciót hoz majd magával, ráadásul a szavazati jog megvonása is csak egy lehetséges következmény. Szinte biztos, hogy el sem jutunk addig a pontig, hogy büntetések valóban szóba kerüljenek.  • Tippek
  • Bankszámla