Az Egyesült Államok kilép az UNESCO-ból

2017-10-12T132835Z 939603874 RC12B6E7CA00 RTRMADP 3 UNESCO-ELECT
2017.10.12. 16:01 Módosítva: 2017.10.12. 18:56

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből, az UNESCO-ból – írja az MTI. A döntés bejelentésekor a washingtoni külügyminisztérium a szervezet állítólagos Izrael-ellenességére és arra hivatkozott, hogy az UNESCO tevékenységében alapvető reformokra lenne szükség. A kilépés december 31-től hatályos.

Az Egyesült Államok az állandó tagság helyett megfigyelői státuszt tart majd fenn az ENSZ párizsi székhelyű szervezetében.

Az USA már 2011 óta nem támogatta anyagilag a szervezetet, mert ekkor vették be tagjaik közé a palesztinokat. Ezután még fenntartották az irodájukat az UNESCO párizsi központjában.

Egy éve számoltunk be arról, hogy botrány tört ki Izraelben, miután az UNESCO elfogadott egy Izraelt elítélő határozatot. A tervezet palesztin kezdeményezésre készült, és az arab tagországok – Algéria, Egyiptom, Katar, Libanon, Marokkó, Omán és Szudán – támogatásával került a szervezet végrehajtó tanácsa elé.

Pár hónapja pedig Izrael azért akadt ki az UNESCO-ra, mert a világörökség része lett egy palesztin város.

Mély sajnálatát fejezte ki Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, aki szerint Washington kilépése veszteség az ENSZ-családnak, veszteség a multilateralizmusnak.

Izrael is bejelentette, hogy megkezdte az előkészületeket arra, hogy az Egyesült Államokkal együtt kilépjen az UNESCO-ból. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő „bátor és erkölcsös" döntésnek nevezte Washington elhatározását.

(Borítókép: Reuters /Philippe Wojazer)  • Hírek
  • Bankszámla