Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Dánia és Németország a belső határellenőrzés meghosszabbítását kérte

2017.10.12. 16:24

A két uniós tagország a schengeni övezeten belüli határellenőrzés további hat hónappal történő meghosszabbítását kérte at Európai Bizottságtól, írja az MTI. Az engedély november 12-én jár majd le, ezt szeretné fél évvel kitolni Németország és Dánia a migrációs nyomásra és terrorfenyegetettségre hivatkozva.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy Németország fenntartja a Dániával és Ausztriával közös határainak ellenőrzését. Ennek egyik fő oka, hogy Németországba továbbra is Ausztrián keresztül vezet a menedékkérők egyik fő európai útvonala.

A politikus szerint az Európai Unió külső határainak védelme továbbra is hiányosságokat mutat, ami miatt jelentős számú illegális bevándorló tartózkodik a schengeni övezeten belül. Elmondta, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet teljes visszaállítása csak az után lehetséges, ha az általános helyzet lehetővé teszi azt.

Csak akkor, ha muszáj

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja szeptember végén azt mondta, az Európai Bizottság nem javasolja a schengeni övezeten belüli határellenőrzések fenntartását. Különleges esetben azonban az ilyen ellenőrzéseket továbbra is meg is lehetne hosszabbítani hat hónappal, sőt szélsőséges esetben akár további három alkalommal.

Jelenleg az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határon, a német-osztrák határon, a dán-német határon, a Svédország déli és nyugati körzetében található kikötőkben és az Öresund hídnál, a Dániába, Németországba és Svédországba kompjáratokat üzemeltető norvég kikötőkben ellenőrzik a ki- és belépőket.