Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Már 21 halálos áldozata van a kaliforniai tűzvésznek

2017.10.12. 07:39

Huszonegyre emelkedett szerda estére a Kaliforniában tomboló tűzvész halálos áldozatainak száma, írja az MTI. A heves szél újra felszította a lángokat Kalifornia északi vidékein, elsősorban a történelminek mondott borvidékeken. A tűzoltók képtelenek megbirkózni a lángokkal, a bozóttüzek száma szaporodik.

A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal szóvivője, Daniel Berlant szerdán estezt mondta: a keddi 17 helyett szerdán már 22 helyen pusztított bozóttűz. Több mint 3500 ház lett a tűz martaléka, szőlők és borospincék semmisültek meg, mindent hamu és füst borít. A Sonoma völgy egyik részén a hatóságok kötelező kiürítést rendeltek el.

A Sonoma megyei seriff, Robert Giordano arról számolt be, hogy több mint 600 ember eltűnt. Ők feltehetően életben vannak, de a tűz és a kaotikus helyzet miatt rendkívül nehéz a kommunikáció. A seriff ugyanakkor arra számít, hogy a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma emelkedni fog.

Napa megyében Calistoga városát kiürítették, a megyei katasztrófa-elhárítási hivatal helyi vezetője, Diane Dillon arról tájékoztatta a sajtót, hogy a katasztrófa-elhárítási hivatal munkatársai házról házra jártak, és távozásra szólították fel az ott élőket. Kötelező kiürítést rendeltek el Solano megyében is.

A napai tűzoltóság vezetője, Barry Biermann szerint az erős szél és az alacsony páratartalom csak segíti a tűz terjedését. Kalifornia déli vidékein hűvösebb az időjárás, s ez segítette a tűzoltókat a lángok elleni küzdelemben.