Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megint megvertek egy koszovói oknyomozó újságírót

2017.10.13. 21:11

Megverték Vehbi Kajtazi koszovói oknyomozó újságírót, az Insajderi című hírportál fő- és felelős szerkesztőjét pénteken Pristinában, írja az MTI. Vehbi Kajtazi ugyanannak az oknyomozó portálnak a vezetője, mint az augusztusban megvert Parim Olluri. Mindkét újságírót a híroldalon megjelent cikkei miatt érte támadás. 

Az újságírót péntek délután verték meg, amikor egy kávézóból indult hazafelé. Vehbi Kajtazi a sajtónak elmondta: azonnal felismerte a támadóját, és biztos abban, hogy a hírportálon megjelent cikkek miatt támadt rá.  A rendőrség elfogott egy gyanúsítottat. 

Két hónappal ezelőtt az oknyomozó portál másik vezetőjét azért támadták meg, mert az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) korrupt parancsnokairól jelentetett meg cikkeket. Parim Olluri most azt mondta, kollégáját vélhetően az egyik kormánypárti politikus, a Koszovói Kezdeményezéshez (Nisma) tartozó Milaim Zeka állítólagos csalásairól és visszaéléseiről írt cikkei miatt verték meg. 

Ramush Haradinaj miniszterelnök azonnal reagált az esetre, és elmondta: kormánya minden, újságírókat ért támadást elítél. 

Nem ez volt az leső

Az újságíró-szervezetek húsz olyan esetről tudnak tavalyról, amikor megtámadtak vagy munkájában ellehetetlenítettek egy koszovói sajtómunkást. Idén eddig kevesebb támadás történt,  azonban megnőtt a fenyegetések száma, főleg a közösségi oldalakon.

Tavaly két nagyobb támadás is történt: előbb az RTK pristinai közszolgálati televízió épületére, majd az RTK vezetőjének otthonára dobtak kézigránátot.