Fülöp, Evelin
15 °C
26 °C

Trump környezetvédelmi tanácsadója lesz. És nem hisz a klímaváltozásban. És pénzt kap az olaj- és szénlobbitól

2017.10.14. 07:57

Donald Trump amerikai elnök egy olyan személyt jelöl környezetvédelmi tanácsadójának, akinek a fosszilis energiahordozók iparágaiban vannak kapcsolatai, és aki kételkedik a klímaváltozásban – jelentette be a washingtoni Fehér Ház.

Az a Kathleen Hartnett White lesz az elnöki környezetvédelmi tanács elnöke, aki Rick Perry jelenlegi energiaügyi miniszter texasi kormányzósága idején hat éven át felügyelte a szövetségi állam környezetvédelmi hatóságát. White ebben az időben, még Barack Obama elnöksége alatt, kíméletlenül bírálta a szövetségi környezetvédelmi hatóságot (EPA), és

küzdött a szigorúbb lég- és vízszennyezési határértékek bevezetése ellen.

Tagja a Texasi Közpolitikai Alapítvány nevű konzervatív kutatóintézetnek, amely több olyan cégtől kap támogatást, amely a fosszilis energiahordozók kitermelésével foglalkozik.

White egy politikai irányelveket tartalmazó 2014-es dokumentumban azt írta: a szén és az olaj üzemanyagként való felhasználása „óriási mértékben javította szerte a világon az emberek életfeltételeit, és hozzájárult a rabszolgaság felszámolásához”. A klímatudósok következtetéseit

ideológusok és papok dogmatikus állításaihoz

hasonlította.

Trump elnök tanácsadójelöltje tagja az úgynevezett Széndioxid-koalíciónak, amelynek célja "vezetők, politikusok és közemberek megtanítása arra, hogy a széndioxid milyen jelentős mértékben járult hozzá az életünkhöz és a gazdasághoz".

Kathleen Hartnett White a Stanford Egyetemen szerzett diplomát kelet-ázsiai tanulmányokból és összehasonlító irodalomból. Kelly Love fehér házi szóvivő "kiválóan képzettnek" jellemezte őt.

Környezetvédő csoportok és demokrata párti politikusok máris élesen bírálták White jelölését.