Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Már 30 halottja van a portugál és spanyol erdőtüzeknek

K EPA20171016026
2017.10.16. 09:59 Módosítva: 2017.10.16. 13:08

Legalább 27 ember meghalt és 50 megsérült a Portugáliában vasárnap óta tomboló erdőtüzekben, közölte a BBC a civil mentőszolgálat szóvivőjére hivatkozva. Spanyolországban hárman haltak meg.

Mindkét országban több ezer tűzoltó küzd a lángok ellen. Spanyolországban hétfőre virradóra 150, Portugáliában 145 tűzfészek volt, köztük 32 helyszínen súlyos a helyzet, így Coimbra, Castelo Branco, Viseu és Guarda térségében, ahol a halálesetek is történtek.

Portugáliában és Spanyolországban hónapok óta súlyos szárazság, és az évszakhoz képest meleg van. A lángokat felerősítették és szétterjesztették a Brit-szigetek irányába tartó Ophelia hurrikán széllökései. Az előrejelzések szerint hétfőtől csapadék és alacsonyabb hőmérséklet várható a térségben, és ez segítheti majd a tűzoltók munkáját.

Négy hónapja Portugáliában egy hatalmas kiterjedésű tűz 64 ember halálát okozta, és több mint kétszázan szenvedtek sérüléseket a fővárostól, Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében. A tűzvész az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.

(Borítókép: Spanyol polgárőrök nézik az égő növényzetet az Északnyugat-Spanyolországban pusztító erdőtüzek egyik fészkénél a galíciai Chandebrito település közelében 2017. október 15-én. Fotó: MTI/EPA/Lavandeira Jr.)