Pongrác
11 °C
27 °C

3 halálos áldozata van Opheliának

2017-10-16T112826Z 417719086 RC13F5052910 RTRMADP 3 STORM-OPHELI
2017.10.16. 05:30 Módosítva: 2017.10.16. 18:03

Már 3 halálos áldozata van az Ophelia trópusi viharnak. Először egy kocsijában ülő 70 év körüli nőre zuhant rá egy fa, majd ugyanez pár órával később ugyanez megtörtént egy ötvenes éveiben járó férfival is, mindketten meghaltak. A harmadik áldozat egy harmincas férfi, aki

épp láncfűrésszel próbált feladarabolni egy kidőlt fát, amikor meghalt.

A halálának részletei egyelőre ismeretlenek, az ír sajtó "láncfűrészes balesetként" ír az esetről.

Az MTI azt írja, hogy az Ír Köztársaságba a viharrá szelídült hurrikán 120-150 km/órás sebességgel érkezett meg, miközben Anglia középső és déli részébe nyarat idéző meleget, 22-23 fokot hozott. Az előrejelzések szerint a hurrikán legerősebb központi része Írország és Észak-Írország nyugati partvidékén halad végig, érinti Skócia északi és középső térségeit, és kedd hajnalban hagyja el a Brit-szigeteket északkelet felé. Orkánerejű szélre és özönvízszerű esőzésekre kell számítani az érintett térségekben.

Írországban hétfőre a legmagasabb szintű, vörös riasztást adták ki, az összes írországi iskola zárva lesz. Wexford, Galway, Mayo, Clare, Cork, Kerry, Limerick és Waterford megyékbe előre kivezényelték az ír hadsereg egységeit segítségnyújtás céljából.

A londoni védelmi minisztérium közölte, hogy a brit hadsereg három zászlóalját készenlétbe helyezték, arra az esetre, ha a közeledő ítéletidő bárhol komolyabb incidenseket okozna, de a helyi hatóságoktól egyelőre nem érkezett konkrét segítségkérés.

Amikor legutóbb arra járt egy hurrikán, nem kímélt senkit és semmit

Az Ophelia a legkeletibb hurrikán, amely az atlanti hurrikánszezonokról szóló tudományos adatgyűjtések kezdete óta valaha is kialakult.

Az Ophelia napra pontosan harminc évvel az utóbbi három évszázad legpusztítóbb nagy-britanniai vihara után érkezik. Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. A vihar 18 halálos áldozatot, 15 millió kidöntött fát, több százezer elsodort háztetőt, több tízezer összetört járművet hagyott maga után.

A harminc évvel ezelőtti időjárási katasztrófa, amelyhez mérhető 1703 óta nem sújtotta Nagy-Britanniát, egymilliárd font kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik a vihar útját.

(Borítókép: Clodagh Kilcoyne / Reuters)