Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Lengyelország nem akarja felülvizsgálni az ukrán-EU társulást a nyelvtörvény miatt

2017.10.16. 23:01 Módosítva: 2017.10.16. 23:11

Lengyelország nem látja indokoltnak az új ukrán oktatási törvény miatt felülvizsgálni Ukrajna európai uniós társulási megállapodását, írja az MTI. A hírt hétfőn a varsói külügyminisztérium közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatára reagálva.

"Lengyelország nem látja lehetségesnek a társulási megállapodás vagy az Ukrajnával létesített elmélyített szabadkereskedelmi övezet felülvizsgálását.

A lengyel fél az oktatási törvény körül kialakult vitás helyzet tárgyalásos rendezését fogja sürgetni magyarországi és ukrajnai partnereinél, a nemzetközi és a kétoldalú egyezményekből eredő kisebbségi jogok figyelembe vételével" – olvasható a lengyel válaszban.

Mindemellett a varsói külügyi tárca emlékeztetett arra, hogy a lengyel nyelvű oktatás helyzete Ukrajnában eltér a magyarétól, ugyanakkor pedig hangsúlyozta: az illetékes lengyel hatóságok szorosan figyelemmel kísérik az említett oktatási törvény hatását a lengyel oktatásra és kapcsolatban állnak ukrán kollégáikkal.

Mit lép erre Szijjártó?

Egyelőre nem látni, mit szól majd ehhez az aktuális lengyel kormánnyal jó viszonyt ápoló magyar külügy. Szijjártó Péter Luxembourgban, az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácskozását követően kijelentette: a kisebbségi jogok sérülnek Ukrajnában, ezért Kijev az új oktatási törvénnyel megsérti az Európai Unióval kötött társulási megállapodását is.

A szeptember végén hatályba lépett ukrán törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük Magyarország és Lengyelország tiltakozását is váltotta ki, mivel kimondja: a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyezik, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.