Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Az ISIS újoncainak titkos kiképzőtáborát bombázta az USA

2017.10.17. 05:22

Az Iszlám Állam többtucat dzsihadistájával végeztek két kiképző táborra mért amerikai légicsapások Jemenben, közölte a Pentagon. A  délnyugat-jemeni al-Bajda tartományban található két táborban újoncokat képeztek ki AK-47-es gépkarabélyok, gépfegyverek és rakétahajtású gránátvetők használatára, írja az MTI.

Az Irakban és Szíriában súlyos vereségeket szenvedő Iszlám Állam már 2014-ben beszivárgott több országba, hogy kiterjessze hálózatát. A dzsihadista szervezet olyan törvények nélküli területeken vetette meg lábát Jemenben, ahol megfeleltek a körülmények az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadások kiterveléséhez, irányításához, finanszírozásához és toborzásához.

A kőolajban gazdag, mégis a világ egyik legszegényebb országának számító Jement három éve sújtja véres polgárháború. A közel-keleti ország északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek, közte a húszi felkelők és szövetségeseik tartják hatalmukban, míg a déli országrészben az Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de csak külső segítséggel tartja fenn magát. A polgárháború 2014-ben robbant ki, amikor az "arab tavasz" folyományaként elűzték Ali Abdullah Száleh akkori elnököt.

A felekezeti konfliktusnak is tekinthető jemeni polgárháborúba Szaúd-Arábia, s az általa vezetett katonai szövetség 2015 márciusában avatkozott be. A koalíció azóta bombázza a lázadók területét, a déli országrészből sikerült is kiszorítania őket.

A katonai cselekmények a hivatalos adatok szerint már több mint tízezer ember életét követelték. Az ENSZ, az egészségügyi- és segélyszervezetek nem egyszer hívták fel a figyelmet arra, hogy a háború humanitárius katasztrófát idézett elő Jemenben.