Konrád
4 °C
17 °C

Franciaországban már hatott a Weinstein-botrány

2017.10.17. 13:25

Nők százezrei emeltek szót Franciaországban a közösségi oldalakon a szexualitás zaklatás és erőszak témájában Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya óta, a kormány pedig törvénytervezetet készít elő az utcai molesztálás büntetésére, a szexualitás zaklatás elévülési idejének meghosszabbítására és a gyerekek jobb védelmére, írja az MTI.

Bűncselekmény lesz az utcai zaklatás

Nicole Belloubet igazságügyi miniszter a botrány hatására feljelentésre ösztönzött mindent szexuális molesztálását ért nőt, Marlene Schiappa, a nők és férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár pedig bejelentette, a szexuális zaklatás elleni büntetéseket megszigorító törvényjavaslatot készít elő.

A 2018-ban a nemzetgyűlés elé kerülő tervezet célja, hogy

  • a szexuális zaklatás jelenleg húsz éves elévülési idejét legalább harminc évre hosszabbítsa,
  • megszabja azt a korhatárt, amely alatt egy gyerekről nem feltételezhető, hogy beleegyezéssel történt szexuális kapcsolat,
  • bevezeti az utcai zaklatás bűncselekményét, amely jelenleg jogilag meghatározatlan területnek számít a csábítás, a szexuális zaklatás és a nyilvános sértegetés kategóriája között.

A tervezet alapján az utcai zaklatás szabálysértésnek minősülne, és egy zaklatót tettenérés esetén a rendőrség helyszíni bírsággal sújthatna. A francia sajtóban heves vita folyik arról, hogy kikényszeríthető lenne-e ez az intézkedés, de jogi szakértők szerint közterületen is megkülönböztethető a zaklatás és a beleegyezéssel történő kapcsolatfelvétel közötti különbség. A kormányzat egy munkacsoport bevonásával országos konzultációt kezdeményezett a kérdésben.

Franciaországban a feminista szervezetek üdvözlik, hogy végre vita alakult ki, miután a hivatalos adatok szerint - leszámítva a zaklatásokat, molesztálásokat és beszólásokat - minden hetedik nő legalább egyszer szexuális erőszak áldozata életében. Ez pedig csak igazán akkor lesz büntethető, ha a nők legyőzik szégyenüket és elkezdenek beszélni.

300 ezren írták meg a történetüket

A Weinstein-botrány hatására több százezer francia nő osztotta meg az elmúlt napokban az átélt történeteit a Twitteren Sandra Muller újságíró felhívására, aki azt kérte, hogy a #balancetonporc (add ki a disznódat) hashtag alatt írják le a név és a részletek megadásával, hogy ki volt a szexuális zaklatójuk a munkahelyükön.

"Egy főszerkesztő, országos rádió, szűk folyosó, torkon ragadott, egy nap ágyba viszlek, akarod vagy sem"; "Munkavégi ünnep, 30 ember, 3 férfi megfog, nekem esik, simogat énekelve. Mindenki nevet". Ilyen és ehhez hasonló történetek mellett nagyon sok nő a mindennapi életben, utcán, tömegközlekedési járműveken megélt molesztálásokról számol be.

"Nagyon örülök, hogy a nők beszélnek. Talán ez egy olyan rossz, ami a jó érdekében történik" - mondta hétfő délután Brigitte Macron, a francia államfő felesége egy iskolai látogatáson. A francia first lady este egy színházi előadásra látogatott el, ahol Andréa Bescond színésznő az ellene elkövetetett szexuális erőszak alapján hozott létre egy előadást.

Elég volt. Úgy gondolom, hogy ennek nagyon gyorsan véget kell vetni. A legjobb ami történhet, az az, hogy a nők elkezdtek beszélni. Nagyon bátrak, hogy megteszik. Tényleg arra biztatom őket, hogy törjék meg a csendet. Ez fantasztikus

- mondta az előadást követően Brigitte Macron a BFM hírtelevízióban a Twitteren megjelent közel 300 ezer tanúvallomásra utalva.

Ha lemaradt volna a Harvey Weinstein-botrányról, ezen a linken pótolhatja.