Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Balul sült el a rajtaütés, több tucat rendőr és katona halt meg Egyiptomban

2017.10.21. 13:01

A korábban közölteknél jóval több rendőr és katona halt meg Egyiptomban egy szélsőségesek ellen indított, balul elsült rajtaütésben - közölték szombaton helyi biztonsági források, egyes híradások szerint 30, más jelentések szerint 52 rendőr és katona haláláról beszámolva. Az első hírek még 16 rendőr haláláról szóltak, írta az MTI.

A rendőrség pénteken a fővárostól, Kairótól délnyugatra lecsapott a Haszm (Határozottság) elnevezésű csoport tagjaira, akik korábban meggyilkolták az egyik egyiptomi magánlap újságíróját. A kialakult heves tűzharcban életét vesztette két dandártábornok is - közölte egy magát megnevezni nem kívánó forrás. Szombati közleményében a belügyminisztérium nem pontosította az egyiptomi hatóságok emberveszteségét. Ehelyett azt emelték ki, hogy bizonyos számú szélsőséges is meghalt az összecsapásban.

Egyiptom azzal vádolja a csoportot, hogy kapcsolatban áll a 2013 óta betiltott Muzulmán Testvériséggel, bár ezt az utóbbit az iszlamista szervezet cáfolja. Az elmúlt hónapokban a Haszm az egyiptomi biztonságiak célkeresztjébe került, tucatnyi szélsőségessel végeztek az ország különböző részein. A terrorcselekmények száma azt követően növekedett meg Egyiptomban, főképpen a Sínai-félsziget északi részén, hogy a mára már betiltott Muzulmán Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból.