Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Ezrek tüntettek Máltán a meggyilkolt újságírónő és a korrupció miatt

2017.10.22. 19:18

Több ezren vonultak az utcákra vasárnap a máltai főváros Vallettában, hogy igazságot követeljenek a héten meggyilkolt oknyomozó újságírónő, Daphne Caruana Galizia ügyében – írja az MTI.

A vasárnapi megmozduláson szakszervezeti vezetők és politikusok is részt vettek, köztük Marie-Louise Coleiro Preca, a szigetország elnöke is. A Galizia által korrupcióval vádolt Jospeh Muscat kormányfő viszont nem volt jelen. A tüntetők a gyilkosság gyors felderítését, illetve a politikát és a hatóságokat átszövő korrupció felszámolását sürgették. 

Galiziát az autójába rejtett pokolgéppel ölték meg hétfőn. A korrupciós ügyeket vizsgáló oknyomozó újságírónő többek között a miniszterelnök és felesége állítólagos offshore számlái után is kutakodott, és rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezére került.

Egyik nagy port kavart írásában arról cikkezett, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Bár a vádakat Muscat és felesége is hazugságnak nevezte, Galizia cikkei nyomán a kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon azonban a történtek ellenére a pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

A gyilkosságot követően a kormány közleményben hangsúlyozta: elkötelezettek amellett, hogy felderítsék a gyilkosok kilétét, és felelősségre vonják az elkövetőket. Szombaton egymillió euró nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít felderíteni az ügyet.

Az európai politikusokat mégse győzte meg az igyekezet. Az Európai Néppárt például független nemzetközi vizsgálatot követelt az ügyben: "Nem fogadjuk el a jövőben, hogy a máltai kormány elutasítja az átláthatóságot a Panama-akták ügyében" – írta Twitter-oldalán az Európai Parlament legnagyobb pártjának vezetője, Manfred Weber.  Angela Merkel német kancellár szintén elítélte a merényletet, és közölte, hogy az újságírók biztonsága és szabadsága kulcsfontosságú a demokrácia működéséhez.