Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kína vezetője új korszakot hirdetett

2017.10.24. 14:26 Módosítva: 2017.10.24. 14:28

Megválasztotta a Kínai Kommunista Párt új központi bizottságát a 90 millió tagot számláló párt kedden záruló 19. kongresszusa - írta az MTI. 

Elemzők várakozása szerint mindkét testület személyi összetétele alaposan megújul, megerősítve ezzel "a kínai szocializmus új korszakát" ígérő főtitkár, Hszi Csin-ping hatalmi helyzetét.

Szinte biztos, hogy a kongresszus 2300 küldötte rögzíti a kommunista párt alapszabályában a főtitkár "ideológiai örökségét", és a neve is bekerül majd oda, amivel Hszi egy sorba kerül a Kínai Népköztársaság alapítójával, Mao Ce-tunggal, és a kínai gazdasági reformok egykori atyjával, Teng Hsziao-pinggel.

Mao óta egyetlen más előző vezető eszméjét sem nevesítették még életében.

Teng Hsziao-pingé is csupán halála után került bele a pártalkotmányba. Hszi közvetlen elődeinek, Csiang Cö-minnek és Hu Csin-taónak iránymutató eszméi ugyan bekerültek a pártalkotmányba, de nem nevesítve.

Hszi a pártkongresszuson a múlt héten kijelentette, hogy a kínai nép és nemzet nagy és fényes jövő előtt áll. Hangoztatta egyben:"Ebben a jelentős időszakban sokkal nagyobb az önbizalmunk és büszkeségünk. Ezzel egy időben egyre jobban érezzük a felelősség terhes súlyát."

Csang Ming, a Zsenmin Egyetem egykori professzora ezzel kapcsolatban kifejtette, az államfő politikai elmélete nem új, szakértők szerint nem is annyira fontos. Az a tény azonban, hogy úgy határozott, megnevezi egy "új korszak" kezdetét, megmutatja, mekkora hatalommal rendelkezik. Az eszme jelentősége abban áll, hogy egy új korszakot nyitott - tette hozzá.