Rohamrendőrök törtek rá a bíróságon magukat elbarikádozó ukrán nacionalistákra

2017.10.24. 12:24

Szélsőséges ukrán nacionalisták törtek-zúztak, majd bútorokkal elbarikádozták magukat Kijev egyik kerületi bíróságának tárgyalótermében, írja az MTI.

A zavargás Mikola Kohanyivszkij tárgyalásán tört ki, aki az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) nevű mozgalom fegyveres önkéntes zászlóaljának a parancsnoka. Múlt szombaton vették őrizetbe, miután összeverekedett a szintén szélsőségesen nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) egyik aktivistájával, majd többször rálőtt. A bíróságnak arról kellett volna döntenie, hogy meghosszabbítja-e a garázdasággal vádolt Kohanyivszkij fogva tartását vagy szabadlábra helyezi az ítélethozatalig.

Kohanyivszkij ügyvédje és hívei szerint estére lejárt az az idő, amíg őrizetben tarthatták, a bíróság azonban kedd délelőttre napolta el a tárgyalást. Támogatói attól tartva, hogy visszaviszik őt a fogdába, elbarikádozták a terem kijáratát. Rohamrendőrök megpróbáltak áttörni a barikádon - könnygázt is bevetettek -, de Kohanyivszkij hívei visszaverték őket, és az éjszakát is bent töltötték a bírósági tárgyalóban.

A különleges rendőri alakulat tagjai a reggeli órákban ismét megrohamozták a helyiséget. Őrizetbe vettek mintegy húsz - egyes források szerint harminc - aktivistát, és rabszállító autóval elszállították őket.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a helyszínen dolgozó munkatársukat is őrizetbe vették, és többször megütötték a rendőrök. A tudósító próbálta igazolni magát, de állítólag a rendőrök kitépték a kezéből az újságírói igazolványát. Később Artem Sevcsenko belügyi szóvivő közölte, hogy az újságírót elengedték. A szóvivő a tárca nevében elnézést kért az általa véletlennek nevezett incidensért. Az újságíró írásban panaszt tett, így a rendőrség vizsgálatot indít az ügyben.

Az UNIAN beszámolója szerint a rohamrendőrök a Hromadszke ukrán televízió munkatársát is bántalmazták, kameráját pedig összetörték.  • Hírek
  • Személyi kölcsön