Elza
-3 °C
1 °C

Washington megbünteti Mianmart

2017.10.24. 07:13

Az amerikai kormány büntető intézkedéseket foganatosít a mianmari vezetés ellen a rohingja kisebbség elleni erőszak miatt - közölte a külügyi szóvivő. 

Heather Nauert közleményben kifejezte Washington aggodalmát a mianmari Arakán államban élő, muszlim vallású rohingja kisebbség helyzete miatt. "Szükséges az atrocitásokért felelősök elszámoltatása, legyen szó akár kormányzati erőkről, akár önkényeskedő egyénekről" - írta.

A szóvivő a - mianmari hadsereg ellen hozott korábbi intézkedések és fegyvereladási embargó mellett - bevezetett új szankciókkal kapcsolatban elmondta: ezek között szerepel például a magas rangú mianmari katonai vezetőknek adott beutazási engedélyek felfüggesztése, vagy a biztonsági erők magas rangú tisztségviselőinek már kézbesített meghívások visszavonása. 

Az amerikai külügyminisztérium kilátásba helyezett gazdasági szankciókat is "az atrocitásokért felelős személyek ellen". 

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a múlt szerdán jelentette ki először nyilvánosan, hogy a muszlim vallású rohingja menekültek válságáért a mianmari hadsereg vezetői a felelősek.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint augusztus 25-e óta több mint 580 ezer rohingja kényszerült elmenekülni Mianmarból a szomszédos Bangladesbe. A válság akkor robbant ki, amikor az üldöztetést szenvedő kisebbségi rohingják fellázadtak a bánásmód ellen és rendőrőrsöket támadtak meg. A hadsereg azonnali erőszakkal válaszolt.