Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Hírügynökségre, metróra és reptérre támadt egy zsarolóvírus

2017.10.24. 17:20 Módosítva: 2017.10.24. 18:06

Újabb kibertámadás érte kedden Ukrajnát, ezúttal az ország déli részén lévő Odessza repülőterének információs rendszere és a kijevi metró kapcsolat nélküli bankkártyákkal való fizetést lehetővé tevő szolgáltatása bénult meg.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a metró továbbra is zökkenőmentesen jár, annak közlekedését a támadás nem érintette. Sajtóértesülések alapján a júniusban hatalmas károkat okozó Petya zsarolóvírus egy változata támadhatta meg az informatikai rendszereket – írta az MTI. 

Közben az Interfax orosz hírügynökséget is megtámadta egy zsarolóvírus. Jurij Pogorelij, az Interfax igazgatója a Facebook-oldalán közölte, hogy számítástechnikai szakemberek dolgoznak a "példátlan vírustámadás" elhárításán. A Fontanka a Telegram üzenetközvetítőn működő csatornáján súlyos műszaki hibákról számolt be, amelyek elhárítása órákig is eltarthat. A Novaja Gazeta nem kommentálta a történteket.

A moszkvai központú Group-IB kiberbiztonsági vállalat szerint az orosz médiumokat a Bad Rabbit elnevezésű zsarolóvírus támadta meg. A cég úgy tudja, hogy az áldozatok között ukrajnai célpontok is szerepeltek. A vírus az Interfax esetében a blokkolás feloldásáért 283 dollárt követelt bitcoinban.

Idén nyáron a Petya zsarolóvírus 300 dollárt követelt a lebénított komputerek felszabadításáért. Szakemberek később megállapították, hogy a rosszindulatú program szerzői a fizetést követően nem a túszul ejtett adatok helyreállítására, hanem azok elpusztítására törekedtek.

Idén már két nagy zsarolóvírus-hullám söpört végig a világon, májusban a WannaCry, júniusban a már említett Petya (vagy PetrWrap, esetleg NoPetya) bénított meg világszerte sok ezer számítógépet. Arról, hogy mik is azok a zsarolóvírusok és hogyan védekezhet ellenük, ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.

Kapcsolódó

Így védekezzen a zsarolóvírusok ellen!

Összeszedtük a fő tudnivalókat Petyáékról, hogy ne legyen legközelebb ön is az áldozatok között. Fizetni nem érdemes, de előre gondolkodni ajánlott.