Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hírügynökségre, metróra és reptérre támadt egy zsarolóvírus

2017.10.24. 17:20 Módosítva: 2017-10-24 18:06:54

Újabb kibertámadás érte kedden Ukrajnát, ezúttal az ország déli részén lévő Odessza repülőterének információs rendszere és a kijevi metró kapcsolat nélküli bankkártyákkal való fizetést lehetővé tevő szolgáltatása bénult meg.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a metró továbbra is zökkenőmentesen jár, annak közlekedését a támadás nem érintette. Sajtóértesülések alapján a júniusban hatalmas károkat okozó Petya zsarolóvírus egy változata támadhatta meg az informatikai rendszereket – írta az MTI. 

Közben az Interfax orosz hírügynökséget is megtámadta egy zsarolóvírus. Jurij Pogorelij, az Interfax igazgatója a Facebook-oldalán közölte, hogy számítástechnikai szakemberek dolgoznak a "példátlan vírustámadás" elhárításán. A Fontanka a Telegram üzenetközvetítőn működő csatornáján súlyos műszaki hibákról számolt be, amelyek elhárítása órákig is eltarthat. A Novaja Gazeta nem kommentálta a történteket.

A moszkvai központú Group-IB kiberbiztonsági vállalat szerint az orosz médiumokat a Bad Rabbit elnevezésű zsarolóvírus támadta meg. A cég úgy tudja, hogy az áldozatok között ukrajnai célpontok is szerepeltek. A vírus az Interfax esetében a blokkolás feloldásáért 283 dollárt követelt bitcoinban.

Idén nyáron a Petya zsarolóvírus 300 dollárt követelt a lebénított komputerek felszabadításáért. Szakemberek később megállapították, hogy a rosszindulatú program szerzői a fizetést követően nem a túszul ejtett adatok helyreállítására, hanem azok elpusztítására törekedtek.

Idén már két nagy zsarolóvírus-hullám söpört végig a világon, májusban a WannaCry, júniusban a már említett Petya (vagy PetrWrap, esetleg NoPetya) bénított meg világszerte sok ezer számítógépet. Arról, hogy mik is azok a zsarolóvírusok és hogyan védekezhet ellenük, ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.

Kapcsolódó

Így védekezzen a zsarolóvírusok ellen!

Összeszedtük a fő tudnivalókat Petyáékról, hogy ne legyen legközelebb ön is az áldozatok között. Fizetni nem érdemes, de előre gondolkodni ajánlott.