Madrid nem tudja, mit csináljon a katalán elnökkel

2017.10.29. 08:52 Módosítva: 2017.10.29. 09:24
  • Pénteken a katalán parlament kikiáltotta a Katalán Köztársaságot.
  • A spanyol felsőház válaszul megszavazta a katalán kormány felfüggesztését és az év végére helyi választásokat helyezett kilátásba.
  • Szombaton Madridi hivatalosan is felfüggesztette Katalónia autonómiáját.
  • Madrid a spanyol kormányfőhelyettest nevezte ki a tartomány élére.
  • Leváltották a katalán rendőrség vezetőjét, és 150 magas beosztású helyi politikust meneszthetnek.
  • 30 évvel fenyegető vádemelés sem kizárt a katalán elnökkel, Carles Puigdemont-tal szemben – vagy mégsem.

Bizonytalan Madrid forgatókönyve a katalán válság megoldására. Ennek legújabb bizonyítéka, hogy miután az autonómiájától Madrid által megfosztott tartomány élére a központból Soraya Saenz de Santamaria spanyol kormányfőhelyettest nevezték ki, ugyanennek a kormányfőnek a szóvivője vasárnap arra buzdította a katalán elnököt, hogy pártjával lehetőleg vegyen részt a spanyol kormány által szorgalmazott rendkívüli katalóniai választáson.

Puigdemont szombaton közölte, nem fogadja el Katalónia autonómiájának felfüggesztését és folytatja a a szabad ország építését. Beszédében közölte, nem fogadja el Madrid döntését a katalán kormány felfüggesztésére vonatkozóan, és a katalánok akaratával ellentétesnek nevezte az alkotmány 155. cikkelye alapján érvényesített határozatot.

Katalónia lakóit demokratikus ellenállásra szólította fel, bár konkrét lépésekről nem beszélt a Gironában készített videófelvételen, amelynek hátterében Katalónia és az EU zászlaja volt látható.

A katalán függetlenségpártiak az EU-n belül képzelik el Katalóniát, bár az EU egyértelműen jelezte: nem fogadja el a függetlenséget és annak megvalósulása esetén a terület az EU-n kívülre esne, újra kéne felvételét kérnie, amihez viszont minden tagállam, így Spanyolország beleegyezése is kéne. 

Ugyanakkor Puigdemont arra is kérte a függetlenségpártiakat, hogy fogadják el azoknak a katalóniaiaknak a véleménynyilvánítási jogát, akik nem hívei az önálló Katalóniának. 

Vasárnap Barcelonában a spanyol egység melletti tüntetés várható.

Szakadárföldre megy a bajnokság

Vasárnap délután a Real Madrid csapata a katalóniai Gironába megy. A város és térsége – innen származik Carles Puigdemont is, aki korábban Girona polgármestere volt – a katalán függetlenség legaktívabb támogatója. Barcelona lakói sokkal megosztottabbak a kérdésben. Arról, hogy mi történhet a spanyol első osztállyal és az FC Barcelonával az elszakadás esetén, itt írtunk bővebben.  • Hírek
  • Hírek