Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Felszámoltak egy tunéziai terrorsejtet

2017.10.30. 06:09

Felszámoltak egy terrorsejtet a biztonsági erők Tunézia északkeleti részén szombaton - közölte a helyi belügyminisztérium. A tájékoztatás szerint Monasztir kormányzóságban egy, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet eszmevilágát dicsőítő öttagú csoportot számoltak fel, amely hűségesküt készült tenni a szervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Baghdadinak. 

A kihallgatás során az őrizetbe vettek elmondták, terrormerényleteket terveztek Tunézia területén és állandó kapcsolatban álltak a külföldön lévő fegyvereseikkel. 

A hatóságok adatai szerint egyikük körözés alatt állt. Azzal vádolták, hogy részt vett az Iszlám Állam műveleteiben, távollétében három évi börtönre ítélték.

A szélsőséges támadások Zin el-Abidin ben Ali egykori államfő 2011-es elűzése után jelentek meg Tunéziában. A bizonytalanság időszakában vált népszerűvé a szélsőséges iszlamizmus gondolatvilága. A helyzetet súlyosbította a szomszédos Líbiában dúló polgárháború. 

Az "arab tavasz" bölcsőjének számító észak-afrikai országban 2015. november 24. óta szükségállapot van érvényben terrorveszély miatt. A szigorú intézkedést az elnöki őrség egyik autóbusza ellen elkövetett, 13 halálos áldozatot követelő támadás után vezették be. A merénylet elkövetéséért a felelősséget az Iszlám Állam vállalta. A szükségállapotot legutoljára október 12-én hosszabbították meg egy hónappal.