Edina
2 °C
15 °C

Rálőttek a Putyin elleni merénylettel vádolt férfi autójára, a felesége meghalt

2017.10.30. 23:13

Ismeretlenek tüzet nyitottak hétfő este Kijev közelében egy autóra, amiben Adam Oszmajev, a Vlagyimir Putyin elnök elleni merényletkísérlettel vádolt férfi és felesége, Amina Okujeva utazott. Okujeva meghalt, Oszmajev megsérült, de életben van, írja az MTI Anton Herascsenkóra, az ukrán belügyminiszter tanácsadójára Facebook-posztjára hivatkozva.

A két támadó a Kijev megyében lévő, az ukrán fővárostól mintegy 36 kilométerre délnyugatra fekvő Hlevaha falunál, a vasúti sínek mentén lévő bokrokból tüzeltek a járműre. 

Oszmajev és Okujeva egyaránt ukrán oldalon harcolt a Donyec-medencei konfliktusban. Oszmajevet 2012 februárjában a dél-ukrajnai Odesszában vették őrizetbe azzal a váddal,hogy pokolgépes merényletet készült végrehajtani Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnök jelenlegi államfő ellen az elnökválasztás előtt néhány nappal. Az ukrán hatóságok azonban nem adták ki Oroszországnak Oszmajevet, aki később a Dzsohar Dudajev néhai csecsen elnökről elnevezett önkéntes zászlóalj parancsnoka lett. 

Okujeva 1983-ban született Odesszában. Részt vett 2013-2014-ben a kijevi Majdan-tüntetéseken, majd férjéhez hasonlóan szintén önkéntesként szolgált ukrán oldalon a Donyec-medencei konfliktusban. 

Oszmajev és Okujeva ellen június 1-jén már megkíséreltek egy merényletet Kijevben. Egy féri, aki magát a Le Monde című francia lap kijevi tudósítójának mondta, és azzal az ürüggyel, hogy interjút akar készíteni, találkozót beszélt meg a házaspárral, majd az utcán pisztollyal rálőtt Oszmajevre, aki megsérült, de túlélte a merényletet. Okujeva szintén pisztolyt rántott és megsebesítette a támadót.