László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kizárták a francia miniszterelnököt a saját pártjából

2017.10.31. 21:35

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak (LR) vezetősége kedd este hivatalosan is kizárta soraiból azokat, akik támogatják a kormányt, így többek közt Edouard Philippe kormányfőt is – írja az MTI.

 A kizárás öt országosan is ismert jobboldali politikust érint, a miniszterelnök mellett 

  • Gérald Darmanin költségvetési minisztert,
  • Sébastien Lecornut, az ökológiai átmenetért felelős államtitkárt,
  • valamint a Konstruktívak néven önálló nemzetgyűlési frakcióalapítást kezdeményező Franck Riester és Thierry Solere képviselőket is.

Az LR hivatalos frakciójában százan foglalnak helyet, míg a kormányt támogató jobboldali Konstruktívak 34 képviselővel rendelkeznek. A felmérések szerint egyébként ugyanakkor az LR szavazóinak 55 százaléka támogatja Emmanuel Macron politikáját.

A legnagyobb francia ellenzéki pártban az alapító Edouard Philippe májusi miniszterelnöki kinevezése óta húzódott ez a konfliktus, az LR vezetősége szerint ugyanis a kormánytöbbséghez a politikusok egyénileg csatlakoztak, és a nemzetgyűlési választásokon a jobboldal jelöltjeivel szemben az államfő pártjának jelöltjeit támogatták.

Az érintett képviselők és kormánytagok október 11-ig kaptak haladékot a pártjuktól arra, hogy magyarázattal szolgáljanak arra, miért csatlakoztak a kormánytöbbséghez, de ezt egyikük sem tette meg. Október 25-én a vezetőség végül döntött a kizárásukról, de miután aznap a vezetőségi tagoknak kevesebb mint fele volt jelen az ülésen, a szavazást meg kellett ismételni ahhoz, hogy a szankció hivatalossá váljon.

A kizárással egyébként történelmi változás állt be az 1958 óta fennálló V. köztársaságban, Philippe ugyanis nem kívánt csatlakozni Macron pártjához, így ez az első olyan alkalom, hogy pártonkívüli miniszterelnöke van az országnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!