Megtartották Anglia történetének legmagányosabb temetését

2017.11.03. 22:04

A Nagy-Britannia történetében valaha is feljegyzett legmagányosabb temetésben részesült egy hírhedt sorozat-gyermekgyilkos, a lápi gyilkosként is emlegetett Ian Brady, aki 79 évesen halt meg egy szigorúan őrzött liverpooli elmegyógyintézetben -írja az MTI.

Bíróság tiltotta meg, hogy akár egyetlen gyászoló is jelen legyen, zene szóljon vagy virág legyen ott, amikor éjszaka egy hajóról a tengerbe szórták az öt gyermek megölésével vádolt férfi hamvait. 

Brady még májusban halt meg, és temetése azért húzódott ilyen sokáig, mert nem akadt krematórium, amely hajlandó lett volna a hamvasztásra, és félő volt az is, hogy a hamvakat a magányos lápvidéken szórják szét, ahová az áldozatait is temette. Végül egy felsőbírósági döntés úgy rendelkezett, hogy a holttestet minden ceremónia nélkül tüntessék el, nehogy a temetés megbotránkoztassa az embereket és felkavarja az áldozatok családtagjait. 

Brady hulláját egy önkormányzati alkalmazott hozta el a Királyi Liverpooli Kórházból október 25-én este, és rendőri kíséret mellett egy krematóriumba szállították, ahol egy óra múlva meg is kezdődött a hamvasztás, amely során sem zenét, sem virágot nem engedélyeztek.

Az elvetemült Ian Brady és bűntársa, Mary Hindley az általuk megkínzott és meggyilkolt gyermekek közül négyet a mindentől távol fekvő, elhagyatott észak-angliai Saddleworth-mocsárban földelt el, Lancashire és Cheshire megyék határán. Brady és Hindly perének tárgyalása az 1960-as években sokkolta a brit közvéleményt. Az esküdtszék fültanúja volt a pár legfiatalabb áldozata, a 10 évesen megölt Lesley Ann Downey élete utolsó szívbe markoló pillanatainak, mivel hóhérai magnóra vették a gyermek kínhalálát. 

Egy másik áldozat, a 12 évesen megölt Keith Bennett édesanyja egész életét azzal töltötte, hogy gyermeke holttestét kereste a távoli mocsárvidéken, és 2012-ben halt meg anélkül, hogy bármit is talált volna a gyermektől. 

A lápi gyilkos nehezékkel ellátott, lebomló urnába helyezett hamvait végül a liverpooli kikötőbe vitték, ahol a kora hajnali órákban a tengerbe helyezték.  • Hírek
  • Árfolyam