Stefánia
0 °C
3 °C

Két év börtön jár az önjelölt parkolóőröknek Romániában

2017.11.06. 20:42

Megszavazta a román szenátus hétfőn azt az ellenzéki törvénytervezetet, amely bűncselekménynek minősítené, és két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná az ingyenes parkolóhelyek elfoglalásáért pénzt követelő, önjelölt parkolóőröket - írja az MTI.

Az Európa legnagyobb közlekedési dugóiról elhíresült Bukarest utcáin nemcsak haladni nehéz egy autóval, hanem megállni is. Ezt használják ki azok az önjelölt parkolóőrök, akik megfelelő számú parkolóház és fizetős parkolóhelyek hiányában védelmi pénzt szednek. Az autók jellemzően alapból tilosban állnak, amiért azért nem szankcionálják a sofőröket, mert naponta több százezer bírságot kellene kiosztaniuk. 

A "parkolóőr" általában nem is kér egyértelműen pénzt, a vadászterületén megálló autó körül segítőkészen adja a sofőr tudtára, hogy jobban teszi, ha önként fizet, ha nem akarja megkarcolva találni autóját, amikor visszatér.

A legjövedelmezőbb térségek a minisztériumok és más fontos közintézmények környékén lévő utcák és terek, ahol rengeteg ember megfordul, de nem időzik sokáig. 

A parkolásért megkövetelt "védelmi pénz" gyakorlata ellen lázadt fel az ellenzék két törvényhozója, akik fél évtől hét évig terjedő időre börtönbe akarják küldeni a parkolási nyomorból hasznot húzó ügyeskedőket. Az élősködő parkolóőröket "futtató" maffiózókat kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná az általuk parlament elé terjesztett tervezet, amelyet a kormánypártok támogatásával, nagy többséggel fogadott el a szenátus.

A törvényhozók csak a visszaeső, többször is "parkoltatáson" ért ügyeskedőkkel szemben ilyen szigorúak. Az első ilyen bűncselekménynél az önjelölt parkolóőr még kiválthatja majd a börtönbüntetését 50 nap közmunkával. Bár a tervezet nem tér ki rá, de ilyen esetben a közmunkát lebonyolító önkormányzat legjobban a fizetős parkolóknál hasznosíthatná "szaktudásukat".