Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Soha nem volt még ilyen súlyos tömeggyilkosság Texasban

K  AP20171106009
2017.11.06. 08:23

Összeszedtük a texasi lövöldözéssel kapcsolatban eddig megjelent információkat. Mivel folyamatosan jönnek a hírek a további részletekről, cikkünk folyamatosan frissül.

Mi történt Texasban?

A dél-texasi Sutherland Springs templomában vasárnap délben, az istentisztelet közben egy ámokfutó lövöldözött. Eddig 26-an haltak meg a támadásban, több mint 30-an pedig megsebesültek. A támadó már a templom előtt lövöldözni kezdett, majd odabenn folytatta az ámokfutást. Egy helybéli lakosnak köszönhető, hogy a tragédiának nem lett még több halálos áldozata. A férfi ugyanis a templom mellett lakik, és amikor meghallotta a lövéseket, azonnal fegyvert ragadott, átszaladt a templomba, és fegyverét az ámokfutóra fogta, aki menekülni kezdett, nyomában a helyi lakossal. Ugyan elmenekült, de a percek alatt kiérkező rendőrök üldözőbe vették, és mintegy nyolc-tíz kilométerre Sutherland Springstől érték utol. 

Mit lehet tudni a támadóról és az indítékról?

Devin Patrick Kelley
Devin Patrick Kelley
Fotó: Twiiter

Devin Kelley-nek hívják, 26 éves. Kelley katona volt, poszttraumatikus stresszben szenvedett. Egyelőre nem tudni, hogy miért lövöldözött, a rendőrség a lehetséges indítékról nem mondott még semmit. De feltehetőleg az összefüggésben van Kelley mentális betegségével. A férfi korábban az amerikai légierő tagja volt, 2010-től elbocsátásáig a légierő egyik új-mexikói támaszpontján a logisztikai részlegnél teljesített szolgálatot. 2012-ben hadbíróság elé állították, mert rátámadt a feleségére és a gyermekére. Ezt követően lefokozták, majd később elbocsátották a légierőtől, de azt nem tudni, mikor. Kelley 2016-ban vásárolta a fegyvert, és bár San Antonio mellett lakott, egy coloradói lakcímet adott meg. A szükséges rubrikába pedig azt írta be, hogy büntetlen előéletű. A rendőrség és az FBI munkatársai vasárnap átkutatták az ámokfutó lakását, és amerikai sajtójelentések szerint vizsgálják a közösségi oldalakat is.

Mit lehet tudni a sérültekről, az áldozatokról?

A templomban a rendőrök 23 holttestet találtak, a templom előtt két agyonlőtt áldozat feküdt, és még egy ember kórházba szállítás közben halt meg. Több mint harminc sebesültet ápolnak a stockdale-i kórházban, ahová helikopterekkel és mentőkkel szállították őket. Több sebesült válságos, életveszélyes állapotban van. Az orvosok nem adtak ki közleményt az állapotukról. A halottak között ötéves és hetvenkét éves áldozat is van, életét vesztette egy várandós asszony és a lelkipásztor tizennégy esztendős lánya is. Magyar áldozat nincsen. 

Milyen reakciót váltott ki a támadás?

Vasárnap este Sutherland Springsben virrasztást tartottak a tömeggyilkosság színhelyén, a baptista templom mellett. 

Texas kormányzója tart sajtótájékoztatót a lövöldözés után
Texas kormányzója tart sajtótájékoztatót a lövöldözés után
Fotó: Stringer / Reuters

A Tokióban tartózkodó amerikai elnök, Donald Trump Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését az áldozatokkal és családtagjaikkal, majd japán üzletemberekkel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: „Ördögi tett volt, amelyet azon a szent helyen követtek el, ahol az áldozatok és családtagjaik fohászkodtak. Szavakba sem tudjuk önteni azt a fájdalmat és gyászt, amelyet mindannyian érzünk, és elképzelni sem tudjuk azoknak a szenvedését, akik szeretteiket veszítették el.” Az elnök szerint „ilyen időkben” az amerikaiak azt teszik, amiben a legjobbak. „Összefogunk. Összekapaszkodunk, és könnyeinken és szomorúságunkon keresztül mutatjuk meg, hogy erősek vagyunk” – közölte. Trump kormányzatának teljes támogatását ígérte „a nagyszerű Texas államnak és a helyi hatóságoknak e szörnyű bűncselekmény feltárásához”.

Barack Obama volt elnök is Twitter-üzenetet tett közzé. A volt elnök „gyűlöletből fakadó cselekedetnek” minősítette a történteket, és leszögezte, hogy „Amerika együtt gyászol a családokkal”, és a túlélők jobbulásáért szorít. „Isten adjon nekünk bölcsességet, hogy konkrét lépéseket tegyünk az erőszak és a fegyverek számának csökkentése érdekében” – tette hozzá Obama. 

 Az ő elnökségének idején, 2015-ben egyébként szintén követtek el tömegmészárlást egy templomban, a dél-karolinai Charlestonban: a 22 éves Dylan Roof 2015. június 17-én nyitott tüzet fekete hívőkre bibliaóra idején, és megölt kilenc embert. A támadót azóta halálra ítélték.