Kézigránátokkal támadtak egy kabuli tévére

2017.11.07. 12:20 Módosítva: 2017.11.07. 12:20

Fegyveresek támadták meg a magánkézben lévő Shamshad TV épületét Afganisztán fővárosában, írja az MTI. Legalább két ember meghalt, húszan megsebesültek. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett.

Először valószínűleg egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Afganisztán teljes területén sugárzó televízió székházának bejáratánál. Ezután két vagy három fegyveres hatolt be az épületbe. A támadók először kézigránátokat dobáltak, majd tüzet nyitottak a biztonsági őrökre.

Legalább két biztonsági őr, egy férfi és egy nő életét vesztette a tűzharcban, és húsz körülire tehető a sebesültek száma. A támadás idején az épületben rekedt újságírókat sikerült megmenteni. 

A közelben lakók a délelőtt folyamán több robbanásról és folyamatos lövöldözésről számoltak be a dpa német hírügynökségnek. Szemtanúk szerint több vérző ember menekült ki a tv-állomás épületéből.

A Shamshad TV a támadás után megszakította műsorát, amelyet két és fél órás szünet után újraindítottak, bár akkor még tartott az épület felső szintjeinek átvizsgálása.

Az Iszlám Állam terrorszervezet a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül vállalta a merényletet, bár nem ismertetett bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a merénylők a tagjai közé tartoztak.

Afganisztánban az utóbbi időben egyre több támadás ér újságírókat. Tavaly 13 médiaalkalmazottat öltek meg az országban, közülük tíznek haláláért a tálibok voltak felelősek. 2016 januárjában a tálibokat élesen bíráló Tolo TV egyik minibusza ellen követtek el öngyilkos merényletet a lázadók. A támadásban hét ember halt meg.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM