Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Felfüggesztették Marine Le Pen mentelmi jogát

2017.11.08. 17:05 Módosítva: 2017.11.08. 17:05

A francia nemzetgyűlés felfüggesztette Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének a mentelmi jogát. A politikus két éve rakott ki Twitterre az Iszlám Állam kivégzésén készült "erőszakos tartalmú fotókat", amiért vizsgálat indult ellene. A képviselő mostantól beidézhető a bíróságra - írta az MTI. 

"A véleménynyilvánítás szabadsága, ami lényegi elem a képviselői szerepben, meghalt ezzel a pusztán politikai célú lealacsonyító döntéssel" - mondta Marine Le Pen. "Jobb Szíriából hazatérő dzsihadistának lenni, mint egy olyan képviselőnek, aki szót emel az Iszlám Állam megalázásai ellen" - tette hozzá.

A francia hatóságok 2015 végén indítottak vizsgálatot Marine Le Pen ellen, "erőszakos tartalmú fotók közzététele" miatt. A képviselő a terrormilícia propaganda-felvételei közül hármat tett közzé a 830 ezer követővel rendelkező Twitter-csatornáján, az egyik fotón James Foley amerikai újságíró lefejezett holtteste volt látható. Ez utóbbit később törölte, miután az újságíró családja mély felháborodását fejezte ki.

Egy év börtön járhat ilyen képekért

A politikus "Ez az Iszlám Állam!" üzenettel azután töltötte fel a képeket, miután a BFM francia hírtelevízió egy kommentátora, Jean-Jacques Bourdin, szerinte párhuzamba állította a dzsihadista csoportot és a Nemzeti Frontot.

000 TO43S
Fotó: Eric Feferberg / AFP

Az Európai Parlament már márciusban felfüggesztette Marine Le Pen mentelmi jogát ugyanebben az ügyben. A Nemzeti front elnöke júniusig brüsszeli képviselő volt, de miután nemzetgyűlési képviselőnek választották, lemondott az EP-képviselőségéről.

Franciaországban az erőszakos jellegű, terrorizmusra buzdító, pornografikus vagy az emberi méltóságot súlyosan sértő üzenetek közzététele egy év börtönbüntetéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal sújtható abban az esetben, ha azt kiskorúak is láthatják.