Laura, Alida
16 °C
32 °C

12 tonna tiszta kokaint foglaltak le Kolumbiában

2017.11.09. 06:57 Módosítva: 2017.11.09. 06:58

A kolumbiai hatóságok 12 tonna tiszta kokaint foglaltak le. Ez az ország történelmének legnagyobb drogfogása. Az elkobzott kábítószer piaci értéke 360 millió dollárra, azaz csaknem 100 milliárd forintra rúg, írja az MTI.

A kábítószer-ellenes hatóságok 400 embere az Antioguia megyei Chigorodo és Carepa városokban ütött rajta egyszerre négy banánfarmon, ahol a bűnözők a földben, banánlevelekkel letakarva tárolták a hatalmas mennyiségű drogot. 

A kokain a Clan del Golfo illegális fegyveres csoporté volt, amely terjeszkedni próbál azon a kábítószerpiacon, amelyet korábban a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet uralt. A FARC tavaly novemberben békét kötött a kormánnyal, pontot téve a mintegy ötven évig tartó, több mint 260 ezer halálos áldozatot követelő konfliktus végére.

A Clan del Golfo egykori szélsőjobboldali fegyveres milíciák tagjaiból alakult. Egykor mintegy négyezer tagja volt, de a drogellenes műveletek hatására a létszáma kétezer alá csökkent.

A mostani drogfogás révén rendőrkézre kerülhet a Kolumbia legkeresettebb bűnözőjeként számon tartott klánvezér, Dairo Antonio Usuga is. Szeptember elején olyan hírek láttak napvilágot, hogy kapcsolatba lépett a hatóságokkal, és feltételek szabott, hogy feladja magát, de a hatóságok nem mentek bele az alkuba.

Kolumbiában idén már 362 tonna kábítószert koboztak el, míg tavaly csak 317 tonnát.