16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Olyan éhínség lehet, amiben több millióan halhatnak meg

2017.11.09. 05:38

Az elmúlt évtizedek legtömegesebb éhínségéhez, emberek millióinak halálához vezethet az, ha a szaúdi vezetésű katonai koalíció továbbra is fenntartja Jemen blokádját, figyelmeztetett szerdán Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának a vezetője.

Lowcock az ENSZ Biztonsági Tanácsának számolt be a jemeni útján látottakról, írja az MTI. Elmondása szerint jemeni humanitárius helyzet javításához azonnal lehetővé kell tenni a segély- és kereskedelmi szállítmányok eljutását minden jemeni kikötőbe. Lowcock szerint Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerdán beszélt erről telefonon Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszterrel, és a humanitárius szállítmányok azonnali felújításának lehetővé tételét szorgalmazta.

Lowcock azt mondta: a blokád előtt az ENSZ világélelmezési programja révén havonta hétmillió jemenit láttak el élelemmel. Arra figyelmeztetett, hogy ha nem oldják fel a blokádot, és az általa említett intézkedéseket nem teszik meg, Jemenben súlyos éhínség lesz:

Nem olyan, amilyet Dél-Szudánban láttunk az év elején, és amely tízezreket érintett, és nem is olyan éhínség lesz, mint Szomáliában 2011-ben, amikor 250 ezer ember halt meg. Ez az elmúlt évtizedek a legtömegesebb éhínsége lesz, több millió áldozattal

Az ádeni kikötő vezetője, Mohamed Amzerba szerdán azt közölte, hogy a szaúdi katonai szövetség feloldotta az Áden körüli blokádot. Lowcock azonban ezt nem tudta megerősíteni, amint azt sem, hogy a humanitárius műveletek elvégzéséhez szükséges többi kikötő zárlata is véget ért volna.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók a minap ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi Háled király nemzetközi repülőtérre. A húszik a rakétacsapást válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíció jemeni bombázásaira és blokádjára. A katonai koalíció válaszul több légicsapást mért a húszi lázadók kezén lévő jemeni fővárosra, Szanaára, és megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját.

Az ENSZ szerint Jemenben csaknem hétmillió embert fenyeget éhínség, és meghaladja a 900 ezret a kolerafertőzöttek száma.   • Hírek
  • Bankszámla