Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Biztos emlékszik arra, amikor Donald Trump lett az amerikai elnök!

GettyImages-522506892
2017.11.09. 18:55
Egy éve győzte le Hillary Clintont. Ma is sokan emésztik, hogyan lehet ő az Egyesült Államok elnöke. mérlegét még korai lenne megvonni, emlékezzünk inkább a történelmi napra!

Egy éve, november 9-én hajnali négy körül átjött az Index newsroomába a videós szobából a vágó, és azt mondta:

Te Gergő, nem kéne már újravágni a trumpos videó végét?

És rohantunk.

Akkor már egyértelmű volt, hogy Donald Trump politikai karrierje nem az egyöntetű elemzői várakozásoknak alakul: a csatatér-államok közül biztosan nyeri Floridát, Wisconsint, Pennsylvaniát és Michigant – több olyan államot, ahol másfél évtizede nem nyert republikánus elnökjelölt. És megszerzi az elektorok többségét. Hillary Clinton pedig  – az elnökválasztások történetében negyedikként – úgy veszti el az elnökválasztást, hogy országosan csaknem hárommillióval több szavazatot kap Trumpnál.

A meglepetés okait azóta is sokan boncolgatják és ízlelgetik. Abban, hogy a Trump-győzelmet meglepetésként éltük meg, nem kis szerepe volt a bombabiztos Clinton-győzelmet jósoló szakértőknek, akik túl nagyvonalúan bántak a közvélemény-kutatásokkal, melyek záródó népszerűségi ollót és hibahatáron belüli Clinton-előnyt mértek.

De a váratlanság-érzetnek volt egy másik, szubjektív oka is: Trump ugyanis olyan karakter volt, aki minden kampánylogikát, minden szabályt felrúgott. Még ősszel sem szólt másról a média, mint az adópapírjairól, kiszólásairól, szexuális zaklatásairól. És bár "teflon-jelöltként" ezek a kampányok meglepően kevéset ártottak neki, kíváncsi vagyok, egy poszt-weinsteini Amerikában is elsikkadt volna-e a „a pinájuknál fogva ragadom meg őket”-kiszólása.

Az elemzők úgy gondolták, hogy a kampányt végső soron Trump egészen szürreális karaktere és botrányai fogják eldönteni a demokraták javára. De közben a mainstream média hírverése alatt nem-is-olyan csendben folyt a sokadik nyilvánosság kialakítása azorosz titkosszolgálat, az alt-right megmondóemberek és a Facebook-logikát a Facebook alapítóinál is jobban értő álhírgyárak segítségével.

Kiderült, hogy Amerika nem csak két politikai táborra, hanem két valóságra oszlik.

A valóságot a Facebook buborékjain kívül a politikát formáló hagyományos intézményekben – a pártokban és a mainstream médiában - való általános csalódottság is táplálta, de paradox módon a politika színvonala előrelépés helyett 2016-ban tényleg a babonák szintjére zuhant vissza.

tumblr o75njkfN1u1qzfebyo1 540.gif

Amerika kettétört

A politika új törvényszerűségei mellett azért a Trump-győzelmet egy sor konvencionális érvvel is meg lehetett magyarázni. Ebből a legfontosabb az volt, hogy

Trump győzelme leginkább Hillary Clintonnak volt köszönhető.

Ugyanis hiába volt Trump minden idők legnépszerűtlenebb elnökjelöltje, ha Clinton ott lihegett a nyomában minden idők második legnépszerűtlenebb jelöltjeként. És hiába zúzott Trump botrányról botrányra, ha közben Clintonnak is megvolt az email-ügye, és ráadásul - tényleg nem tudok másként fogalmazni - egyszerűen elfogyott a szerencséje is. James Comey FBI-igazgató ugyanis pár nappal a választás előtt egy tökéltesen jelentéktelen és érthetetlen indokkal újranyitotta a nyáron már lezárt email-ügyet, a végső csapást mérve Clinton kampányára (Comeyt Trump is erre a szakmai hiábjára hivatkozva rúgta ki)

Trump győzelme ráadásul nem csak a politikai valóságok elcsúszásával magyarázható, hanem kőkemény társadalmi valósággal is. A republikánusok és demokraták szavazótáborai között óriási különbségek mutatkoztak a legfontosabb mutatókban:

És bár ezek a különbségek nem 2016-ban jöttek létre, a kampány ezeket is elmélyítette. Trump a fajgyűlölő, szexista és bevándorlóellenes kijelentéseivel ezekre a különbségekre rá is játszott, de az így szerzet szavazóit hatékonyan tudta mozgósítani.

BVjFBju.gif

És paradox módon ez a New York-i milliárdos volt az, aki az elmúlt évtizedek óta a legmeggyőzőbben tudta eljátszani az elitellenes populistát  - ami óriási előnyt jelentett a sok évtizede a politikai pályán játszó Clintonnal szemben. Választói, ellenfelei és a világpolitikai partnerei (ujjongva vagy hüledezve) figyelték azt, hogy mindenkinél radikálisabbra meri és tudja tenni a lécet, hogy pártállásra való tekintet nélkül lecsapolja a mocsarat, hogy új irányt szab a külpolitikának, hogy kivonul a háborúkból és a nagy világkereskedelmi szerződésekből.

Hogy újra naggyá teszi Amerikát.