Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Az amerikai seregben szárítógépbe tették a muszlimokat, ha nem tagadják meg a hitüket

2017.11.11. 08:29

Tíz év börtönre ítélték az Egyesült Államokban azt a tengerészgyalogos kiképzőtisztet, aki tíz muszlim újoncot bántalmazott. Egyikük bele is halt a bántalmazásba.

A tengerészgyalogság dél-karolinai kiképzőbázisán, Parris Islanden  a kiképzők szélsőségesen durva "beavatásokat" szerveztek az újoncoknak, de a beavatás a muszlim vallású katonákkal szemben valójában vallási indíttatású kínzásokat jelentett. Két muszlim katonát például ipari szárítógépbe kényszerítettek, és a gépet be is kapcsolták, miután nem voltak hajlandóak megtagadni a hitüket.

Kiképzés a Parris Island támaszponton
Kiképzés a Parris Island támaszponton
Fotó: Scott Olson

Egyikük, Raheel Siddiqui többnapnyi kínzás után tavaly márciusban a mélybe vetette magát a bázis egyik épületéről. A hadsereg egyszerű öngyilkosságként könyvelte el az esetet. Szülei viszont 100 millió dollár kártérítésért beperelték a tengerészgyalogságot, és azt állították, hogy egy tiszt vezette ki a balkonra Siddiquit, mielőtt a mélybe zuhant.

A katonai törvényszék ítélete szerint az összes kiképző közül Joseph Felix őrmestert terheli a legnagyobb felelősség a történtekért. A pénteken kiszabott büntetés értelmében Felix őrmestert tengerészgyalogoshoz méltatlan viselkedése miatt le is szerelik a fegyveres erők kötelékéből, a katonai törvények értelmében az ügy automatikusan fellebbviteli bíróság elé kerül.