Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az amerikai seregben szárítógépbe tették a muszlimokat, ha nem tagadják meg a hitüket

2017.11.11. 08:29

Tíz év börtönre ítélték az Egyesült Államokban azt a tengerészgyalogos kiképzőtisztet, aki tíz muszlim újoncot bántalmazott. Egyikük bele is halt a bántalmazásba.

A tengerészgyalogság dél-karolinai kiképzőbázisán, Parris Islanden  a kiképzők szélsőségesen durva "beavatásokat" szerveztek az újoncoknak, de a beavatás a muszlim vallású katonákkal szemben valójában vallási indíttatású kínzásokat jelentett. Két muszlim katonát például ipari szárítógépbe kényszerítettek, és a gépet be is kapcsolták, miután nem voltak hajlandóak megtagadni a hitüket.

Kiképzés a Parris Island támaszponton
Kiképzés a Parris Island támaszponton
Fotó: Scott Olson

Egyikük, Raheel Siddiqui többnapnyi kínzás után tavaly márciusban a mélybe vetette magát a bázis egyik épületéről. A hadsereg egyszerű öngyilkosságként könyvelte el az esetet. Szülei viszont 100 millió dollár kártérítésért beperelték a tengerészgyalogságot, és azt állították, hogy egy tiszt vezette ki a balkonra Siddiquit, mielőtt a mélybe zuhant.

A katonai törvényszék ítélete szerint az összes kiképző közül Joseph Felix őrmestert terheli a legnagyobb felelősség a történtekért. A pénteken kiszabott büntetés értelmében Felix őrmestert tengerészgyalogoshoz méltatlan viselkedése miatt le is szerelik a fegyveres erők kötelékéből, a katonai törvények értelmében az ügy automatikusan fellebbviteli bíróság elé kerül.