11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Működőképes csőbombát találtak egy észak-írországi megemlékezésen

2017.11.12. 20:57 Módosítva: 2017.11.12. 20:57

Kisméretű, de működőképes csőbombát talált vasárnap a rendőrség egy észak-írországi háborús megemlékezés helyszínén. A hatóságok szakadár republikánus csoportokat sejtenek a háttérben, írja az MTI

Az Egyesült Királyságban vasárnap országszerte megemlékeztek az I. világháborúban és az azóta eltelt évtizedek konfliktusaiban meghalt brit katonákról. A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes.

Az észak-írországi Omagh városában a veteránok hagyományos felvonulását el kellett halasztani biztonsági riasztás miatt. A riasztás oka egy kisméretű, de működőképes és "potenciálisan veszélyes" csőbomba volt, amelyet a felvonulás tervezett útvonala mellett találtak.

George Hamilton, a rendőrség (PSNI) főparancsnoka közölte: a vizsgálat még korai szakaszában tart, de az egyik erőteljes nyomozati szál az Észak-Írországban még mindig aktív militáns szakadár republikánus erőkhöz vezet.

A veteránok felvonulását végül módosított útvonalon megtartották.

Omagh volt a helyszíne az észak-írországi konfliktus legvéresebb merényletének. A pokolgépes akciót 1998 augusztusában hajtotta végre egy fanatikus britellenes csoport, amely magát "igazi IRA"-ként azonosította, és amelynek tagjai jórészt az egykori legnagyobb észak-írországi katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból verbuválódtak. Az autóba rejtett robbanószerkezet 29 embert ölt meg, köztük kilenc gyermeket és egy terhes nőt, aki ikrekkel volt várandós. A robbanásban 220-an sebesültek meg.

A pusztítás a szakadár csoportot is megrendítette: a szervezet nem sokkal később bejelentette, hogy elnézést kér az emberéletben okozott veszteségért, és felfüggeszti hadműveleteit. A Real IRA azóta sem nagyon hallatott magáról; feloszlatását az omagh-i merénylet után maga az IRA is nyilatkozatban követelte.

Az észak-írországi rendezési folyamat egyik meghatározó mozzanataként azóta az IRA is felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét, és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.  • Hírek
  • Bankszámla