Edina
2 °C
15 °C

Az év legsúlyosabb földrengése volt Irak és Irán határán

2017.11.13. 17:18

Négyszáz fölé nőtt az áldozatok száma a vasárnapi földrengés után Irak és Irán határán. Az áldozatok többsége a főként kurdok lakta nyugat-iráni Kermansah tartományban vesztette életét – írta a BBC. A romok azonban még az esetleges túlélők mellett további áldozatokat rejthetnek. A mentőmunkálatok folyamatban vannak. A sérültek száma hatezer felett van. A földrengés központjának 100 kilométeres térségében 1,8 millió ember él.

A legtöbben az iráni, 45 ezres lakosú Szarpol-e Zahabban haltak meg a Richter-skála szerinti 7,3 erősségű földrengésben, amely a 130 kilométerre, délnyugatra fekvő Bagdadban is érezhető volt. Igaz, Irakban mindössze hét halálos áldozatról számoltak be.

„Épp ebédeltünk a családdal, amikor az egész épület szinte táncolt a levegőben.” „Először azt hittem, egy hatalmas bomba robbant, de aztán mindenki azt kiabálta, földrengés” – idézett a BBC a bagdadi beszámolókból. 

Az áldozatok számát tekintve a vasárnapi lett az idei év legsúlyosabb földrengése, megelőzve a szeptemberi mexikói földrengést, amelyben 369 ember halt meg.

Iránban nem ritkák a földrengések, közepesen erősből is másfél tucatot jegyeztek fel 2003 óta, de az elmúlt 13 évben ez követelte a legtöbb halálos áldozatot. Így is eltörpül azonban a Bam városát 2003 decemberében romba döntő földrengéstől, amelynek legalább 26 ezer áldozata volt. 1990-ben pedig 35-70 ezer halottal járt az észak-iráni földrengés Mandzsil és Rudbar környékén a Kaszpi-tenger közelében.

Irán egész területe kiemelten kockázatos földrengés szempontjából, a 9. századtól folyamatosan jegyeztek fel súlyosan pusztító földrengéseket.

A tektonikai feszültség az Arábiai és az Eurázsiai földkéreglemez összeütközéséből származik, ami viszont létrehozta a bőven háromezer méter fölé emelkedő Zagrosz-hegységet és hozzájárult a Perzsa-öböl olajkészleteinek felhalmozódásához.

Földrengésveszélyes pozíciójával azonban Irán nincs egyedül Ázsiában sem, az Anatóliai félsziget is ki van téve a szeizmológiai erőknek, de nem kevésbé veszélyes Ázsiában a Himalája vidéke sem, ahol a földrészbe nyomuló, ezzel a világ legmagasabb hegyeit létrehozó hindusztáni szubkontinens okoz folyamatos földmozgásokat, legutóbb Nepálban, ahol 2015 áprilisában több mint hétezer ember vesztette életét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport