Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Trump szerint kiváló a kapcsolat Dutertével

2017.11.13. 10:23 Módosítva: 2017.11.13. 10:29

Kiváló a kapcsolat az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek között - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök azt követően, hogy tárgyalt vendéglátójával, Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfővel hétfőn Manilában, közölte az MTI.

Számos emberjogi csoport azt követelte Trumptól, hogy legyen kritikus tárgyalópartnerével szemben a Fülöp-szigeteki drogellenes hadjárattal járó öldöklés miatt, amelyben emberek ezreivel végeztek már. Duterte a múlt héten előrevetítette: azt mondja majd Trumpnak, ha felveti az emberjogsértésekkel kapcsolatos témát, hogy ne foglalkozzon vele.

Fülöp-szigeti közlés szerint a témáról nem esett szó a megbeszélésen, a Fehér Ház szerint viszont igen, bár konkrétumokat nem közöltek. Mindenesetre az a fotók alapján elmondható, hogy nagy diplomáciai vihart nem kavarhatott az ügy, Trump és Duterte vidáman bohóckodtak a csúcson.

Mint ismert, az amerikai elnököt idén májusban számos bírálat érte azért, mert egy telefonbeszélgetésben dicsérte Dutertét, mondván, nagy munkát végzett az illegális kábítószer-kereskedelem felszámolása terén.

A Fülöp-szigeteki elnök hétfőn az ASEAN-csúcs megnyitóján arról beszélt, hogy a találkozó remek lehetőséget teremt a régió és a világ szempontjából fontos kérdések megtárgyalására. Ezek között említette a terrorizmust és az erőszakos szélsőségességet, amelyek a békét, a stabilitást és a biztonságot veszélyeztetik a délkelet-ázsiai régióban, illetve annak határain túl.

Duterte éppen a múlt hónapban jelentette ki, hogy az országban sikerült legyőzni az Iszlám Állam  dzsihadista szervezethez köthető lázadókat az ország déli részén fekvő Marawiban. Az öt hónapig tartó válságban az erőszakcselekményekben 1131 ember halt meg, köztük 919 feltételezett szélsőséges fegyveres, 165 katona és rendőr, illetve 47 civil.