Rabszolgapiac működik Líbiában, most lefilmezték

qxIMG 7967
2017.11.14. 15:47 Módosítva: 2017.11.14. 16:35

Sokkoló videófelvételt jelentetett meg a CNN egy líbiai rabszolgavásárról. A filmen fekete bőrű, nigériai férfiakra licitálnak, míg végül az egyik 400 dollárnyi líbiai dinárért elkel.

A férfiak menekültek, akik az Európába tartó útjukon kerültek a rabszolgákkal kereskedő embercsempészek fogságába.

A jelenségről már egy éve lehet hallani, de ez az első közvetlen bizonyíték az észak-afrikai országban működő embertelen viszonyokra. 

Az Index korábban az olasz Lampedusa szigetén beszélt afrikai menekültekkel, akik már két éve beszámoltak Líbia embertelen viszonyairól. A Guardian pedig áprilisban írta meg, hogy a Líbiáig eljutott menekülteket az embercsempészek rabszolgaként adják-veszik. Az ENSZ menekültügyi szervezete, az IOM jelentése is tényként beszél a 21. században megdöbbentő rendszerről.

Így működik a rabszolgaság a 21. században

A leírások két jellemző rabszolgatartási forgatókönyvet vázolnak fel.

Az egyik szerint a szubszaharai menekültek az embercsempészek segítségével kelnek át a sivatagon. Líbiába érve a menekülteket fegyveresekkel őrzött táborokba zárják, ahol kínzással kényszerítik őket arra, hogy az otthoniaktól akár a már befizetett 2-3 ezer dollárnak megfelelő összeget küldjenek, hogy kiszabadulhassanak.

A menekültek akár fél-egy évig is raboskodhatnak a táborban, ahol ingyen, rabszolgaként dolgoztatják őket. A beszámolók szerint az őrök éheztetik, kínozzák, verik a rabokat, a nők nagy részét pedig megerőszakolják.

A másik, a CNN-ben ismertetett metódus szerint a csempészek azzal a magyarázattal adják el a menekülteket, hogy így törlesztik feléjük az adósságukat. A lap által megszólaltatott nigériai férfi, Victory elmondta, hogy őt többször is eladták, míg végül hajóra rakták Európa felé.

Itt következik a történet következő fordulata. Az EU és Líbia egyik kormánya által kötött megállapodás alapján a líbiai parti őrség keményen fellép a menekültek ellen. A tengeren begyűjtött menekülteket visszaszállítják Líbiába, amellyel a rabszolgapiacot erősítik.

A líbiai kormány ugyanis az elfogáson és Líbiába szállításon túl semmit nem tud nyújtani a partra szálló tízezreknek. A menekültek korábban már minden pénzüket kifizették az embercsempészeknek, így nincstelenül, papírok nélkül és kiszolgáltatottan érkeznek vissza a háborús országba. 

Jelenleg tízezrek élnek embertelen körülmények közt líbiai táborokban, amely helyzet az EU-s támogatás felhasználásának módját mutatja. Miközben a 182 millió eurós támogatást elvben a helyi menekültügyi rendszer fejlesztésére is kapta az ország, a pénzből valójában csak a menekülteket elfogó egységekre fordították.

Az Index közelmúltban cikket közölt a Földközi-tengeren zajló krízisről, amelyből kiderül: a líbiai parti őrség tagjai gyakran korábbi ember csempészek, akik az EU-támogatás hatására képezték át magukat. Módszereik azonban nem változtak. A cikkünkben látható videón a líbiai parti őrség tagjai ütlegelik a vízről felvett menekülteket, egyiküket pedig a hajó oldalán lógva hagyják, miközben elszáguldanak. 

Az ENSZ adatai szerint egyre több ember ragad Líbiában. Jelenleg 700 ezerre becsülik az országban tartózkodó migránsok számát.   • Hírek
  • Csok