Konrád
6 °C
23 °C

Rabszolgapiac működik Líbiában, most lefilmezték

qxIMG 7967
2017.11.14. 15:47 Módosítva: 2017.11.14. 16:35

Sokkoló videófelvételt jelentetett meg a CNN egy líbiai rabszolgavásárról. A filmen fekete bőrű, nigériai férfiakra licitálnak, míg végül az egyik 400 dollárnyi líbiai dinárért elkel.

A férfiak menekültek, akik az Európába tartó útjukon kerültek a rabszolgákkal kereskedő embercsempészek fogságába.

A jelenségről már egy éve lehet hallani, de ez az első közvetlen bizonyíték az észak-afrikai országban működő embertelen viszonyokra. 

Az Index korábban az olasz Lampedusa szigetén beszélt afrikai menekültekkel, akik már két éve beszámoltak Líbia embertelen viszonyairól. A Guardian pedig áprilisban írta meg, hogy a Líbiáig eljutott menekülteket az embercsempészek rabszolgaként adják-veszik. Az ENSZ menekültügyi szervezete, az IOM jelentése is tényként beszél a 21. században megdöbbentő rendszerről.

Így működik a rabszolgaság a 21. században

A leírások két jellemző rabszolgatartási forgatókönyvet vázolnak fel.

Az egyik szerint a szubszaharai menekültek az embercsempészek segítségével kelnek át a sivatagon. Líbiába érve a menekülteket fegyveresekkel őrzött táborokba zárják, ahol kínzással kényszerítik őket arra, hogy az otthoniaktól akár a már befizetett 2-3 ezer dollárnak megfelelő összeget küldjenek, hogy kiszabadulhassanak.

A menekültek akár fél-egy évig is raboskodhatnak a táborban, ahol ingyen, rabszolgaként dolgoztatják őket. A beszámolók szerint az őrök éheztetik, kínozzák, verik a rabokat, a nők nagy részét pedig megerőszakolják.

A másik, a CNN-ben ismertetett metódus szerint a csempészek azzal a magyarázattal adják el a menekülteket, hogy így törlesztik feléjük az adósságukat. A lap által megszólaltatott nigériai férfi, Victory elmondta, hogy őt többször is eladták, míg végül hajóra rakták Európa felé.

Itt következik a történet következő fordulata. Az EU és Líbia egyik kormánya által kötött megállapodás alapján a líbiai parti őrség keményen fellép a menekültek ellen. A tengeren begyűjtött menekülteket visszaszállítják Líbiába, amellyel a rabszolgapiacot erősítik.

A líbiai kormány ugyanis az elfogáson és Líbiába szállításon túl semmit nem tud nyújtani a partra szálló tízezreknek. A menekültek korábban már minden pénzüket kifizették az embercsempészeknek, így nincstelenül, papírok nélkül és kiszolgáltatottan érkeznek vissza a háborús országba. 

Jelenleg tízezrek élnek embertelen körülmények közt líbiai táborokban, amely helyzet az EU-s támogatás felhasználásának módját mutatja. Miközben a 182 millió eurós támogatást elvben a helyi menekültügyi rendszer fejlesztésére is kapta az ország, a pénzből valójában csak a menekülteket elfogó egységekre fordították.

Az Index közelmúltban cikket közölt a Földközi-tengeren zajló krízisről, amelyből kiderül: a líbiai parti őrség tagjai gyakran korábbi ember csempészek, akik az EU-támogatás hatására képezték át magukat. Módszereik azonban nem változtak. A cikkünkben látható videón a líbiai parti őrség tagjai ütlegelik a vízről felvett menekülteket, egyiküket pedig a hajó oldalán lógva hagyják, miközben elszáguldanak. 

Az ENSZ adatai szerint egyre több ember ragad Líbiában. Jelenleg 700 ezerre becsülik az országban tartózkodó migránsok számát. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!