Elindulhat az aláírásgyűjtés a székely nemzetiségről

2017.11.16. 23:48

A Kúria csütörtökön megjelent határozatával helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság július 25-én egyhangúlag hozott döntését, így Váradi Barna magánszemély elkezdheti az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy a székelyek elismert magyarországi nemzetiséggé váljanak, írja a HVG.hu.

A székelyeket magyarországi honos népcsoportként, románokhoz, cigányokhoz, örményekhez hasonlóan itteni nemzetiségként szeretné elismertetni az RMDSZ-szel elégedetlen radikális székelyek csoportja. A javaslat azonban több sebből vérzett, egy kérelmező pedig a kezdeményezés elutasítását kérte.

A bírák megvizsgálták kérelmező panaszát. Utóbbi arra hivatkozott, hogy Váradi a törvényben előírt legfeljebb 30-nál több aláírást nyújtott be, de ez a Kúria szerint nem kizáró ok. A másik kifogás az volt, hogy az NVB nem kérte a Magyar Tudományos Akadémia elnökének véleményét, de a Kúria szerint a törvényből nem derül ki, hogy ezt a véleményt mikor kell kikérni.

A kezdeményezés nem ütközik semmilyen szabályba, tehát helyes volt hitelesíteni a Kúria határozata szerint, írja a HVG.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás