Katalin
-1 °C
3 °C

Megerőszakolják a rohingjákat a mianmari katonák

2017.11.16. 11:00

A muszlim rohingja kisebbség tagjai elleni módszeres nemi erőszak elkövetésével vádolja a mianmari hadsereget csütörtökön közzétett jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet - írja az MTI. 

A New York-i székhelyű szervezet beszámolójához 52 olyan rohingja nővel készített interjút, akik Bangladesben kerestek menedéket a mianmari biztonsági erők augusztus végén Arakán tartományban indított hadműveletei elől. A megkérdezettek közül 29-en vallották azt, hogy megerőszakolták őket, köztük három kiskorú. Egy esetet leszámítva csoportos nemi erőszak elkövetéséről volt szó - tette hozzá a HRW.

A 15 éves Hala Szadakot mintegy tíz katona becstelenítette meg. "Amikor a fivérem és a nővérem össze akart szedni, a földön feküdtem, és azt hitték, hogy meghaltam" - mondta.

"A nemi erőszak kiemelkedő és kétségbeejtő kísérőjelensége a mianmari katonaság rohingjákkal szembeni etnikai tisztogatásának" - jelentette ki Skye Wheeler, a jelentés szerzője. "A mianmari hadsereg barbár és erőszakos tetteinek következtében számtalan nő és lány maradt magára brutális sérülésekkel és traumákkal" - mondta.

A jogvédő szervezet felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy léptessen életbe fegyverembargót és célzott szankciókat Mianmarral szemben. A 15 tagú testület a múlt héten felszólította az ázsiai ország kormányát: "biztosítsa, hogy nem kerül sor a továbbiakban aránytalan katonai erőszakra Arakán államban".

A HRW vádjai egybecsengenek Pramila Patten illetékes ENSZ-különmegbízott e heti kijelentéseivel. Patten szerint "a mianmari hadsereg tagjai nemi erőszakra adtak parancsot, biztosították annak kereteit és elkövetői is voltak" ezeknek a bűntetteknek.

Az ázsiai ország biztonsági erői hétfőn közölt jelentésükben tagadták a vádakat, néhány nappal korábban azonban leváltották az arakáni műveletek parancsnokát. Augusztus vége óta több mint 600 ezer rohingja muszlim hagyta el a buddhista többségű Mianmart, amely illegális bangladesi bevándorlókként kezeli őket, és nem ad állampolgárságot nekik.

Eközben a Fortify Rights helyi jogvédő szervezet és az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma szerdai beszámolójában emberiesség elleni bűncselekmények és etnikai tisztogatás elkövetésével vádolta meg a mianmari biztonsági erőket. A 30 oldalas, 200 túlélő, szemtanú és aktivista megkérdezésével készült jelentésben a szervezet azt írta: "egyre gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy a rohingja kisebbség népirtás áldozata".