István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Ötből négy katalán szavazhat a decemberi előrehozott választáson

2017.11.19. 17:38

A december 21-re kiírt katalán parlamenti választásokon 82 százalékos részvételt jósol a GAD3 nevű közvélemény-kutató cég, amelynek felmérését az ABC országos spanyol napilap ismertette. A legutóbbi, 2015 szeptemberében tartott parlamenti választáson a választásra jogosultak 75 százaléka szavazott.

  • A november 13. és 16. között készített kutatás szerint ha most lennének a választások, a függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) kapná a legtöbb szavazatot, 23,1 százalékot, ami 35-37 mandátumot jelenthetne.
  • Második helyen végezne a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt 22,3 százalékkal. Ez 29-30 képviselői helyre lenne elég.
  • Harmadikként jutna be a katalán parlamentbe a függetlenségpárti Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT), 16,7 százalékos támogatottsága 24 mandátumra lenne elegendő.
  • A helyi törvényhozás negyedik pártja lehetne a Katalán Szocialista Párt (PSC) 15,1 százalékkal, 19 képviselővel.
  • A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) 7,8 százalékra, 10-11 mandátumra számíthatna.
  • Bejutna még a Katalónia közösen (Catalunya en Comú) nevű baloldali pártszövetség (7,6 százalék, 8-9 mandátum).
  • Valamint a függetlenséget támogató baloldali Nép Egység (CUP) (5,6 százalék,7-8 mandátum) kerülne be a parlamentbe.

A Katalónia Spanyolországtól való elszakadását támogató pártok nem közösen indulnak a választásokon. A rájuk leadott szavazatok összesen 66-69 mandátumot jelentenének a 135 fős katalán törvényhozásban, amelyben a kormányzóképes többséghez 68 mandátum szükséges. Az október 27-én feloszlatott katalán törvényhozásban eddig összesen 72 képviselői helyük volt.

A GAD3 felmérése szerint a függetlenséget és a népszavazást is ellenző Ciudadanos, PSC, PP hármasa összesen 58-60 mandátumot szerezne a parlamentben, ha most tartanák a választásokat.

Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a mérleg nyelve a Katalónia közösen nevű baloldali párttömörülés lehet, amelynek tagjai a függetlenséget nem támogatják viszont a függetlenségről szóló népszavazást igen, továbbá ellenzik azt, hogy a spanyol kormány a szenátus felhatalmazása alapján ideiglenesen átvette Katalónia irányítását, írja az MTI.

A hivatalos választási kampány december 5-e és 19-e között lesz majd.