Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

180 millió gyereket fenyeget a mélyszegénység

2017.11.20. 13:40

A háborús konfliktusok, felkelések és rossz kormányzás miatt 37 országban mintegy 180 millió gyermek ma nagyobb valószínűséggel nő fel mélyszegénységben, oktatás nélkül vagy hal erőszakos halált, mint húsz évvel ezelőtt

- olvasható a UNICEF legfrissebb jelentésében, amit a gyermekek jogainak világnapján publikáltak.

A jelentés szerint

a világon élő 2,2 milliárd gyermek közül minden 12. életminősége esett vissza mindhárom kategóriában: a szegénység, az oktatás és az erőszakos halálozás adatai szerint.

A helyzet Dél-Szudánban a legrosszabb, ahol véres polgárháború dúl, aminek következtében a gyermekek élete sokkal rosszabbra fordult, mint a korábbi generációé.

Az ENSZ Gyermekalapjának jelentése rámutat, hogy több mint 14 országban, köztük Kamerunban, Zambiában és Zimbabwében megnőtt azoknak a száma, akik kevesebb mint 1,99 dollárból élnek naponta. A gyerekek általános iskolai képzésből való kiesését 21 országban, mások mellett Szíriában és Tanzániában is tapasztalták.

A 19 év alatti gyerekek körében pedig hét országban is megnőtt az erőszakos halálozások száma: a Közép-afrikai Köztársaságban, Irakban, Líbiában, Dél-Szudánban, Szíriában, Ukrajnában és Jemenben - ezekben az országokban súlyos fegyveres konfliktusok zajlanak.