Pokolgép robbant egy iraki piacon, sokan meghaltak

2017.11.21. 16:36

Helyi források keddi közlése szerint teherautóba rejtett pokolgépet robbantott egy öngyilkos merénylő az észak-iraki Túzhúrmati városában egy zsúfolt piacon. A merényletben legalább húsz ember meghalt és negyvenen megsebesültek – írja az MTI.

A robbantás áldozatainak nagy része polgári lakos, az áldozatok száma pedig várhatóan nőni fog, ugyanis sokak állapota válságos. 

Túzhúrmati is érintett az észak-iraki kurdok és a bagdadi központi kormány között viszályban, humanitárius szervezetek szerint emiatt etnikai és felekezeti viszályok robbantak ki a kurd többségű városban. A kurdok nagy része ugyanis szunnita, míg a városban lakó turkománok és arabok síiták.

A merényletet egy turkománok lakta negyedben követték el, és bár eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára, más felekezetű civilek elleni támadásokat jellemzően az iraki területeit szinte teljesen elvesztett Iszlám Állam szokott végrehajtani.

Hírügynökségek szerint a dzsihadista szervezet a területi és katonai veszteségeit torolhatta meg a támadással, de az is elképzelhető, hogy más, kiterjedt területeket nem igazgató terrorcsoportokhoz hasonlóan teljesen áttértek gerillaszerű támadásokra.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport