Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Aktivisták holokauszt-emlékművet emeltek egy radikális német politikus házánál

2017.11.22. 19:57

A Politikai Szépség (ZPS) nevű német művészcsoport politikai aktivistái szerdán megépítették a berlini holokauszt-emlékmű kicsinyített mását  Björn Höcke,  a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt egyik vezetőjének háza mellett, írja az MTI.

Az aktivisták a berlini emlékművet idéző betonoszlopokkal akartak tiltakozni Höcke január 17-én Drezdában elmondott beszéde ellen, amelyben a politikus "180 fokos fordulatot" sürgetett az emlékezetpolitikában, és azt mondta, hogy a berlini holokauszt-emlékmű a

szégyen emlékműve.

A ZPS azt követeli Höckétől művük eltávolításához, hogy hajtson térdet és kérjen bocsánatot a második világháború alatt elkövetett német bűncselekményekért a berlini emlékműnél vagy legalább annak a Bornhagenben emelt mása előtt. A művészaktivisták szerint már összegyűjtötték az ahhoz szükséges pénz egyharmadát, hogy 2019 végéig az AfD-politikus házával szomszédos telken tarthassák művüket.

beton-vor-pfarrhaus-die
Fotó: Reuters

Höcke, aki ellen beszédét követően fegyelmi eljárást indítottak pártjában, egyelőre nem reagált. A berlini emlékművet kezelő alapítvány sem nyilatkozott az aktivisták szerdai akciójáról.