Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Peruban leszámolnának a macsókultúrával

2017-11-25T233940Z 616075058 RC11AD48FC40 RTRMADP 3 PERU-VIOLENC
2017.11.26. 08:13

Peru nagyobb városaiban tízezrek tiltakoztak a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények elharapózása miatt. A legtöbben a fővárosban, Limában voltak, ahol a felvonulók nemcsak a nők elleni bántalmazások és gyilkosságok rendkívül magas száma miatt fejezték ki haragjukat, hanem tiltakoztak amiatt is, hogy a tettesek felelősségre vonása sok esetben elmarad.

A megmozdulások szervezői között több feminista és más civil szervezet volt. A felszólalók között volt Arlette Contreras ügyvédnő, aki maga is súlyos bántalmazások áldozata volt. A Manuela Ramos nevű feminista szervezet szóvivője az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta: erőszakos cselekmények nemcsak az utcákon történnek,

vannak olyan nők, akiket a munkahelyükön erőszakolnak meg,

de a durva tettek többségét családon belül követik el. A limai felvonuláson néhány nő félmeztelenül jelent meg, mellei köré feliratot rakott fel, amelyen az volt olvasható: "Halál a férfiuralomra!", "A testem csak az enyém".

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013-ban közzétett egyik jelentése szerint Etiópia és Bangladesh után Peru a harmadik helyen áll azon a listán, ahol a nőkkel szemben elkövetett bűncselekménye száma a legnagyobb. A perui hatóságok szerint az idei év első kilenc hónapjában 134 nőt gyilkoltak meg és 17 182 feljelentést tettek nemi erőszak miatt.

(Borítókép: Tüntetők tiltakoznak a nőkkel szembeni megkülönböztetésért és erőszakért Peruban. Lima, 2017. november 25-én. REUTERS / Mariana Bazo)