Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mi lesz most a Maffiával?

000 DV34785
2017.11.26. 22:15

Szerdán a szicíliai Corleonéban szűk körben végső nyugalomra helyezték Salvatore "Toto" Riinát, a 87 évesen meghalt maffiavezért. Ő volt az, aki a 70-es években felépítette a Cosa Nostrát, és éppen 26-szoros életfogytiglanját szolgálta a börtönben már két évtizede, amikor elhunyt. A holttestét csak az özvegye és a négy gyereke közül hárman kísérték a végső útra. A negyedik gyerek nem tudott ott lenni, mert – meglepetés  gyilkosságért börtönben van.

Egy helyi pap végezte a szertartást, a katolikus egyház nem engedte a templomi temetést, miután 2014-ben Ferenc pápa kiátkozta a maffiát. Mellékes, de a Facebook előbb letörölte a részvétnyilvánító posztokat, aztán bocsánatot kért a családtól "a hibáért". 

A kérdés, mi lesz most az olasz maffiával,

pontosabban a szicíliai családdal, a hírhedt Cosa Nostrával, ami nem összekeverendő a teljesen elkülönülő nápolyi Camorrával, vagy a calabriai 'Ndranghetával.

Riina még annak ellenére is "az utolsó lehelletéig" capo dei capi, vagyis a főnökök főnöke volt a maffián belül, hogy elszigetelve élt a börtönben és korlátozottan tarthatott csak kapcsolatot a családjával, ügyvédjeivel. A mindennapi bizniszt mások vitték, de mindvégig őt tekintették vezérnek. "A Cosa Nostra olyan, mint egy abszolút monarchia: amíg a király él, lehetetlen még gondolni is az utód kiválasztására", nyilatkozta a helyzetről Maurizio De Lucia, az olasz maffiaellenes ügyészség vezetője.

Vagyis nincs, aki automatikusan átvenné a helyét.

De nem csak emiatt van bajban a Cosa Nostra.

Felépítette, de szét is rombolta

A Local olasz kiadása Attilio Bolzoni maffiaszakértőt idézi, aki szerint Riina úgy vonul be a történelembe, mint az ember, aki szétrombolta a Cosa Nostrát. Az ő stratégiája volt ugyanis láthatóvá, egyfajta államellenes terrorszervezetté tenni az addig láthatatlan maffiát a sok hírhedt gépfegyveres, bombás gyilkossággal. Erre viszont az olasz állam is – történetében először  könyörtelenül reagált. Maffiózók százait tartóztattak le, kemény törvényeket hoztak, irdatlan vagyonokat kezdtek el elkobozni, a gengsztereket pedig a börtönben is teljes elszigeteltségben tartották. Riina megpróbált merényletsorozatokkal visszavágni, megölette Giovanni Falcone és Paolo Borsellino ügyészeket 1992-ben, de mindez kevés volt ahhoz, hogy a maffia hanyatlását megállítsa.

Az államnak ráadásul a keménységgel besúgókat is sikerült szereznie, így a Cosa Nostra a megbízhatatlanság és a köpönyegforgatás szimbóluma lett a maffiavilágban, a calabriai ‘Ndrangheta így a fő kokainszállítmány-útvonalat is át tudta venni tőle. Palermo utcáit egykor Riináék uralták, most a Cosa Nostrának nincs már szava ott.

Ha egy maffiózó most védelmi pénzt követel egy kis üzlettől, valószínűleg szimplán megverik.

Riina emellett centralizálta a hatalmat, diktátorként irányított és a struktúrát is ehhez igazította, ezért is merül fel, hogy lesz-e egy mindenki által elismert új főnök.

Azért van egy jelölt: a luxusimádatáról és sportkocsiőrületéről híres 55 éves Matteo Messina Denaro, akit már korábban is kikiáltott a sajtó a Cosa Nostra fejének. Miután Riinát a 90-es években letartóztatták, posztját a gyerekkori barátja, maffiózótársa, Bernardo Provenzano vette át. Az állandóan bujkáló Provenzano új stratégiát hozott, a Cosa Nostrát visszahúzta a reflektorfényből, befejezte a nagyközönség előtti véres leszámolásokat az állami szereplők ellen. Őt végül 2006-ban fogták el egy Corleone melletti öreg vidéki parasztházban, 2016-ban meg is halt. Ekkor irányult a figyelem Denaróra.

Amerika nélkül nehéz lesz

Most a két hírhedt vezér halálával a maffiaellenes nyomozók minden erejükkel rá fókuszálhatnak. Ő is 1993 óta, 31 éves kora óta bujkál, de a hatóságok szerint megpróbálja majd magához ragadni a hatalmat a szétforgácsolt Cosa Nostrán belül.

Csakhogy a Cosa Nostráról több könyvet író szakértő, John Dickie azt mondta a Reutersnek, hogy a hírhedtsége ellenére Denarónak nincs meg a széles körű támogatottsága ahhoz, hogy vezesse a szervezetet. Például mert nem palermói, hanem "trapanese", azaz trapani-i. Szerinte a Cosa Nostra csak akkor élhet túl, ha újra szorosra fonja a kapcsolatot az amerikai gengszterekkel, akik a mai napig a Cosa Nostra szabályai szerint élnek. A szicíliai-amerikai maffiakapcsolatok amúgy is régre, az 1880-as évekre nyúlnak vissza, amit a Keresztapa című film is megörökített.

 "A Cosa Nostra végtelenszer gyengébb, mint volt. Provenzano és Riina halálával az egyetlen szabadlábon lévő főnök ellen hajtóvadászatot indít a rendőrség"  nyilatkozta az AFP-nek Maurizio De Lucia, az olasz maffiaellenes ügyészség vezetője. A kérdés most az, hogy a szervezet elég erős-e, hogy kiválasszon és beiktasson egy örököst. "Meglátjuk, hogy Riina halála egy új kezdetet jelent-e, amit kétlek, vagy egy újabb lépés a hanyatlás útján"  mondta. 

Gépfegyver helyett íróasztal

Ambrogio Cartosio 20 évet töltött a maffiaellenes ügyészek csapatában. Ő arra figyelmeztet, hogy a lövöldözéseknek és autóba rejtett pokolgépek idejének valóban lehet, hogy vége, a maffia "katonai apparátusa" tényleg meggyengült, de a Cosa Nostra genetikai átalakuláson ment át  beépült a politikába. Vértelenebb, de hatásosabb módszer. Legális cégeken át dolgoznak, Szicíliában például szélfarmokat, szupermarketeket üzemeltetnek, közúti szállításban és ingatlanban utaznak. A pénzt nemzetközi ingatlanszerződésekkel és bankokkal mossák tisztára.

Ugyanerről beszélt a La Reppublicának a maffiaellenes főügyész, Federico Cafiero De Raho. "A klánok íróasztal mögött hajtanak a céljaikért. Korrupcióval, összejátszással. A feladatunk, hogy megtaláljuk és kigyomláljuk a kapcsolataikat a felső szinteken." Egy másik ügyész, Roberto Scarpinato úgy fogalmazott: már nem kell megölniük téged, ha meg is vásárolhatnak.

"Nem szabad, hogy lankadjon a figyelmünk. A Maffia tudja, hogy kell adaptálódni"  mondta Andrea Orlando belügyminiszter. Ráadásul, figyelmeztetnek szakértők, Riina csomó mindent magával vitt a sírba, ami segítséget nyújthatott volna ahhoz, hogy feltérképezzék a szövetségeket, a politikai kapcsolatokat, a belső és külső maffiaegyüttműködéseket.

források: ReutersDaily Beast, Guardian, Local.it, The Conversation, Euronews

Borítókép: Bernardo Provenzano körözési plakátja. Fotó: Fabrizio Villa / AFP.