18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Túlélték a mészárlást, most zaklatók teszik pokollá az életüket

063 856538172
2017.11.29. 14:32
Nem is volt ilyen lövöldözés, ő pedig nyilván nem túlélő, csak színész. Ilyen zaklató üzenettel árasztják el Amerikában az összeesküvés-elméletek hívei azokat, akik a médiafigyelem középpontjába kerültek valamilyen tragédia, például a Las Vegas-i mészárlás kapcsán. Van, akinek a lánya halálát is megkérdőjelezik, más már a Facebook-fiókját is bezárta, annyi zaklató üzenetet kap. Magyarázat nincs, a Youtube pedig nem túl segítőkész. Cikkünk a Guardian írásának szerkesztett változata.

Mike Cronk túlélte a Las Vegas-i lövöldözést, megmentette a legjobb barátját is, de a karjaiban halt meg egy számára ismeretlen férfi. A jelenet, ahogy Cronk félmeztelenül, véres kezekkel ül egy utcasarkon – a pólóját levette, hogy vérzést szorítson el vele - amerikaiak millióinak szemébe égett bele, egy tévéstáb ugyanis pont abban a pillanatban érkezett a helyszínre. Az egykori tanár híres lett.

Cronkot azóta Youtube-videók tucatjaiban, kommentekben és a Facebookon is zaklatják az összeesküvéselmélet-hívők, azt állítván, hogy

ő csak egy színész, aki eljátszotta ezt az egészet, a lövöldözés pedig meg sem történt. 

"Mennyit fizettek neked?" "Milyen érzés egy kamu részese lenni?" - kérdezik tőle, a Youtube algoritmusa pedig egyre feljebb rangsorolja ezeket a videókat.

“Borzasztó dolog, hogy miután egy ilyen dolgot átélsz, még jön a támadásoknak egy egészen új szintje", mondta Cronk, hozzátéve: nem akarja, hogy negatív dolgok kapcsán forogjon a neve, de nem tud mit tenni ellene.

Braden Matejka is túlélte a lövöldözést, ő is annyi online támadást és életveszélyes fenyegetést kapott, hogy inkább bezárta a Facebook-fiókját. Amy Hallas, egy 44 éves nő az egyike volt a zaklatóinak, Facebook-üzenetek tucatját küldte neki, hazugnak, "rossz színésznek" nevezve őt, és bizonyítékokat követelve. A Guardian felhívta a nőt, aki közölte, hogy soha nem bántotta a családot, csak válaszokat keresett. Azt állította, nem is emlékszik a legdurvább posztokra, biztos csak a pillanat hevében születtek, és emiatt most rosszul érzi magát, bocsánatot kér.

De a jelenség nem csak Las Vegasról szól.

Alison Parkerről mi is írtunk, élő adásban lőtte le egy volt kollégája. Az apja, Andy Parker a Youtube-oldalán találkozott először az összeesküvéselmélet-hívőkkel, akik a lányáról feltett régi felvételekre kezdték el bekommentelni, hogy a gyilkosság csak kamu, a férfit pedig csak felbérelték, hogy játssza el a gyászoló apát. "Olyanok voltak, mint a sáskahad", mondta.

A kommentelők azt állították, hogy ezekkel a kamugyilkosságokkal valakik a népet a szigorú fegyvertartási szabályok támogatása felé próbálják terelni. Andy Parker gyorsan privátra állította a Youtube-oldalát, de majdnem két évvel a lánya halála után, idén tavasszal újabb hajmeresztő dologgal kellett szembesülnie. A felesége, Barbara keresett valamit a neten a lányuk emlékére alapított alapítványhoz, amikor egy Youtube-videót talált arról, hogy az alapítvány is átverés, hogy pénzt szerezzenek. “Nem érdekel, rólam mit mondanak, de az alapítványt és a lányomat hagyják békén", nyilatkozta a férfi. 

Picsakirálynő, agyhalott

A netezők pedig ízekre szedték a lánya halálát rögzítő képsorokat. Arról posztoltak, hogy elemezték a kockákat, és nem volt vér a lövés után. Egy másik valaki arról írt, hogy Alison jelenleg Izraelben él, csak átoperáltatta magát. Volt, aki azzal "leplezte le" az apát, hogy a homlokára odaírta digitálisan az egyik nyilatkozatánál, hogy 

Nincsenek könnyek! 

Lenny Pozner hat éves fiát egy 2012 decemberi lövöldözésben ölték meg a Sandy Hook általános iskolában. Idén lecsukták egy zaklatóját, aki azzal fenyegette, hogy a halál "nemsokára eljön".

Legújabban Cori Langdon, egy Las Vegas-i taxisofőr lett az őrültek céltáblája. Ő is posztolt videót a lövöldözésről, de a felvételeket valakik lenyúlták, és összevágták, mint "bizonyíték" egy csomó nemlétező dologra, minthogy például volt egy második fegyveres is.

Langdon postaládája pedig megtelt erőszakos üzenetekkel, amelyek Picsakirálynőnek, agyhalottnak és "az egyik legsötétebb kibaszott idiótának" nevezik őt, akit be kéne vinni kihallgatásra. Amikor rövid időre levette a videóját, hogy felismerhetetlenné tegye az utasait, rögtön azzal támadták, hogy az FBI megpróbálja elhallgattatni, hogy az igazságot elsikálják.

Magyarországon is előfordult

Lapunk írta meg, hogy a veronai buszbaleset egyik áldozatának családját is zaklatja egy vagy több ismeretlen a Facebookon Gipsz Jakab néven. Gipsz Jakab mindig új felhasználói fiókot nyit ugyanezen a néven, ha Szilvia blokkolja. Azóta egy állítólagos zaklatót elkaptak.

A dolgok odáig fajultak, hogy Langdon - egy szintén terjedő őrült gyilkossági elméletre alapozva - azon gondolkodott, hogy tényleg halottnak adja el magát, hátha békén hagyják a trollok. De aztán mégis egy barátjára hallgatott, aki azt mondta, ne csinálja, mert valaki megöli majd, hogy bizonyítsa az összeesküvés-elméletet. "Egy barátom is bevette, hogy meggyilkoltak. Rájöttem, hogy az ismerőseim körében is vannak emberek őrült elképzelésekkel".

A Guardian megkérdezte Colleen Seifertet, a michigani egyetem professzorát, hogy mi lehet ez az egész. Ő azt mondta, talán ezek a tragédiák, hogy bárki bármikor így meghalhat, feldolgozhatatlanok és ijesztőek, ezért nem akarja elhinni az ember. Az elméje pedig így védi a biztonságát. 

A cikk az amszterdami Vrije Universiteit pszichológusára, Jan-Willem van Prooijenre hivatkozva azt is írta, hogy korábban azt hittük, ez csak pár holdkóros. "Most már tudjuk, hogy ez valójában nagyon elterjedt jelenség". Mellesleg a professzor egyik legjobb barátja is összeesküvéselmélet-hívő, és nem sikerült jobb belátásra bírnia őt.

Mi lesz a videókkal és kommentekkel?

Andy Parker a Youtube tulajánál, a Google-nél próbálkozott a közönségszolgálaton. Ott egy fiatal manilai férfi elmagyarázta neki, hogy tudja megjelölni azokat a videókat, amiket le akar vetetni.  Parker el is kezdte, tízet megjelölt, de aztán abbahagyta. 

Elege lett, soha többé nem akarta végignézni a lánya halálát. 

Inkább átállította a fiókját, hogy a videók ne induljanak el automatikusan, de a kis thumbnailek még így is az őrületbe kergették. Felbosszantotta a helyzet, nem igaz, hogy egy ennyire erős cég ne tudjon küzdeni a zaklatás ellen másként, minthogy egy megölt lány apját kérik meg, hogy tisztítsa meg a Youtube-ot. Persze erre is van magyarázat, nem is bonyolult: a cégeknek az a jó, ha minél többen osztanak és néznek meg minél több videót. Csak épp mindez az összeesküvéselmélet-hívőknek kedvez. 

2014-ben Pozner megalapította a Honr Networköt, a szervezet célja, hogy az összeesküvés-elméleteket visszaszorítsák, önkéntesek százai figyelik az offenzív tartalmakat. Ő sokszor tesz bejelentést magánszféra megsértése, zaklatás és szerzői jogok megsértése miatt, de gyakran ő is úgy érzi, hogy egy robottal vitatkozik. Néha lekerül a videó, néha nem, az egész frusztráló módon teljesen átláthatatlan, mondta. Ráadásul fellebbezési lehetőség sincs, ha a cég úgy dönt, hogy fennhagyja a videókat. 

Parker szerint a YouTube-nak alkalmaznia kéne egy csapatot, amely proaktívan, kezdeményező módon eltávolítja az ilyen tartalmakat. "Ne rajtunk legyen a teher. Nem viselkednek túl emberséges cégként", mondta. A férfi októberben telefonon tudott beszélni a Google vezetőivel, és ott megígérték neki, hogy együttműködnek majd a Honr hálózattal. 

A történet azért sem egyszerű, mert a Youtube-nak nincsen konkrét policy-ja az összeesküvés- vagy kamuvideókra. Ha viszont zaklatással társul, akkor leveszik.

Ha ön jogellenes, vagy kiskorúakra káros online tartalommal találkozik, olvassa el a témáról szóló cikkünket és használja a cikk végén található bejelentő felületet!

(Borítókép: Menekülő emberek a Mandala Bay hotel közelében, Las Vegasban 2017. október 1-én. Fotó: David Becker/Getty Images/AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport