Ida
6 °C
9 °C

Katart is meghívták az Öböl menti csúcsra

2017.11.30. 17:32

Meghívást kapott Tamím bin Hamad ász-Száni katari emír a Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emírségeket és Bahreint egyaránt tagországai között tudó Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) decemberi csúcstalálkozójára az említett országok Katar elleni blokádja ellenére.

A kuvaiti hírügynökség, a Kuna szerint a katari emírt kuvaiti hivatali kollégája, Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir al-Szabáh emír hívta meg a december 5-én kezdődő kétnapos csúcstalálkozóra. A hírügynökségi beszámolókból egyelőre nem derül ki, hogy ász-Száni elfogadta-e a meghívást, írja az MTI.

Kataron és Kuvaiton kívül a GCC tagországai között van Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Omán is.

Az öböl menti válság júniusban robbant ki, miután Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek június 5-én bejelentették, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolataikat Katarral, azt állítva, hogy annak vezetése terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe. Bahrein három hete kezdeményezte Katar tagságának felfüggesztését a GCC-ben. A Katar elleni blokádról és elszigetelési kísérletről itt írtunk bővebben>>>