Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Nem keresik tovább az eltűnt tengeralattjárót

2017.12.01. 00:44

Két hete szerdán tűnt el egy egész argentin tengeralattjáró az Atlanti-óceánon, azóta nagy erőkkel, több mint négyezer emberrel kereste őket az argentin haditengerészet, de mostanra feladták, jelentette az MTI. A hajón valami meghibásodás történhetett, részletesen itt írtunk az esetről. 

A San Juan tengeralattjáró a világ legdélebbi városából, Ushuaiából tartott Mar del Platába. A parttól 432 kilométerre még küldött üzenetet, azután eltűnt. A túlélés szűk keresztmetszete az oxigén volt, ebből ugyanis maximum 7-10 napra elegendő állhatott a legénység részére. Már ha egyáltalán életben voltak az eltűnés után. 

A haditengerészet szerint a tengeralattjárónál nem voltak torpedók viszont robbanás történhetett, szerintük hidrogénrobbanás.  A szóvivőjük szerint már kétszer annyi ideig kutatták a hajó helyét, mint amennyi ideig reális esély lehetett volna a legénység túlélésére. Azt is elárulták hogy az utolsó jelzésnél

a kapitány akkor arról számolt be, hogy víz ömlött be a hajó légszívóján keresztül, miközben éppen zajlott az akkumulátorok töltése. A víz a szellőztetőrendszeren keresztül folyt be a hajóorrba, az ott lévő egyik akkumulátorrekeszbe, ahol a csatlakozókon rövidzárlatot és tüzet okozott, de azt eloltották. Hogy később mi történt, azt még nem tudni.