Az USA kilép az ENSZ menekültügyi egyezményéből

2017.12.03. 08:31

Donald Trump amerikai elnök döntése értelmében az Egyesült Államok kilép annak az ENSZ-megállapodásnak az előkészítő munkálataiból, amely a menekültek és migránsok helyzetén segítene. Trump a megállapodást összeegyeztethetetlennek tartja saját bevándorlási politikájával.

Az amerikai ENSZ-misszió ma tájékoztatta a világszervezet főtitkárát, hogy az Egyesült Államok befejezi a részvételét a migrációs világegyezmény előkészületeiben.

– közölte szombati közleményében az amerikai képviselet.

Az átfogó paktum elkészítéséről tavaly szeptemberben egyhangúlag döntött az ENSZ Közgyűlése. A részletes javaslatot az ENSZ menekültügyi főbiztosságának kell elkészítenie és 2018-as éves jelentésének részeként beterjesztenie.

A megállapodás rögzíti azokat a nemzetközi alapelveket, amiket tiszteletben kell tartani a menekültekkel és bevándorlókkal szembeni eljárást illetően, beleértve az ideiglenes elhelyezésükre és a hazatérésük támogatására vonatkozó szabályokat is. Az egyezménynek része lesz egy részletes cselekvési program. 

Az amerikai közlemény szerint a megállapodást konszenzussal szándékoznak elfogadni már 2018-ban. Az ENSZ egyelőre nem reagált az amerikai bejelentésre. 

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: az Egyesült Államok világelső a menekültek támogatásában, és ezt a szerepét meg is kívánja őrizni. A bevándorlásra vonatkozó döntéseket azonban az amerikaiaknak maguknak kell meghozniuk, azokba más nem szólhat bele. Szerinte a tavaly szeptemberi nyilatkozatban tükröződő globális szemlélet nem egyeztethető össze az Egyesült Államok szuverenitásával.

(MTI)  • Hírek
  • Megtakarítás